Δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα, το νέο "στοίχημα" του Γκέιτς

Δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα, το νέο "στοίχημα" του Γκέιτς

Τη δημιουργία ενός νέου τύπου αντιδραστήρα, χαμηλού κόστους, φέρεται να διαπραγματεύεται ο Αμερικανός μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς. Ξεκίνησαν οι επαφές με την Κίνα

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γκέιτς βρίσκεται στη φάση των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έναν νέο τύπο πυρηνικού αντιδραστήρα.

"Η ιδέα αφορά το να είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, πολύ ασφαλής και να παράγει πολύ λίγα απόβλητα", είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των επαφών του στο υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, τονίζοντας πως τα κεφάλαια που θα διατεθούν στην ανάπτυξη αυτή την επόμενη πενταετία, αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια.

Ο Γκέιτς συνεργάζεται με την αμερικανική TerraPower που σχεδιάζει έναν αντιδραστήρα για απεμπλουτισμένο ουράνιο και όπως λέει η εταιρεία "βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο διαπραγματεύσεων" με την κρατική Εθνική Πυρηνική Επιχείρηση της Κίνας.

Οι εν λόγω αντιδραστήρες θα μπορούν να λειτουργούν για δεκαετίες με απεμπλουτισμένο ουράνιο και θα παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αποβλήτων σε σχέση με τους συνηθισμένους αντιδραστήρες.

"Όλα αυτά τα νέα σχέδια θα είναι απίστευτα ασφαλή. Δεν απαιτούν καμία ανθρώπινη παρέμβαση για να παραμένουν συνεχώς ασφαλή", είπε ο ισχυρός άνδρας της Microsoft, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχουν την επιπρόσθετη ικανότητα να προσομοιώνουν τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή ενός παλιρροιακού κύματος.

SHARE:

24Media Network