DMX: Πέθανε, στα 50 του, ο γνωστός ράπερ

DMX: Πέθανε, στα 50 του, ο γνωστός ράπερ
Ο DMX σε συναυλία το 2011 2021 David Goldman/ASSOCIATED PRESS

O διάσημος ράπερ νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες μετά από έμφραγμα από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι επιτυχίες του στη μουσική και η πολυτάραχη προσωπική ζωή του.

Πέθανε την Παρασκευή (09/04) ο ράπερ Earl Simmons, ευρέως γνωστός ως DMX, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης τις τελευταίες μέρες μετά από έμφραγμα από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Την είδηση του θανάτου του 50χρονου καλλιτέχνη που έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

“Ο Eρλ ήταν πολεμιστής που πάλεψε μέχρι το τέλος. Αγαπούσε την οικογένειά του με όλη του την καρδιά και λατρεύουμε τις στιγμές που περάσαμε μαζί του. Η μουσική του Ερλ ενέπνευσε αμέτρητους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και η εμβληματική κληρονομιά του θα ζήσει για πάντα. Εκτιμούμε όλη την αγάπη και την υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου”, ανέφερε η οικογένειά του.

Ο DMX είδε πέντε άλμπουμ του να γίνονται Νο1 στις ΗΠΑ, όπως το Party Up (Up in Here), What is My Name; και X Gon’ Give It to Ya. Με τις συγκλονιστικές ιστορίες του για την εγκληματικότητα και την αντιπαλότητα, γεμάτες με ειλικρινείς στίχους για τη δική του ψυχολογία, πιστώθηκε ότι έφερε νέα αφήγηση και ακατέργαστο χαρακτήρα στη σκηνή του «γκάνγκστα ραπ» της δεκαετίας του 1990.

Ο Simmons γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1970 και μεγάλωσε εν μέρει σε ειδικές δομές για παιδιά αφού υπέστη σωματική κακοποίηση από τη μητέρα του. Πήρε το όνομα του από το ηλεκτρονικό τύμπανο Oberheim DMX που υπήρχε σε ένα από τα προαναφερόμενα σπίτια.

Πέρασε χρόνο στο κέντρο κράτησης ανηλίκων και στη συνέχεια στη φυλακή ως ενήλικας, για μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου της κλοπής οχήματος – “η φυλακή ήταν παιδική χαρά”, είπε αργότερα – την ίδια στιγμή που άρχισε να “χτίζει” την καριέρα του στη ραπ.

Το πρώτο του single, Get at Me Dog, κυκλοφόρησε το 1998, ξεκινώντας μια περίοδο μεγάλης επιτυχίας, η οποία περιελάμβανε μια αξιομνημόνευτη συναυλία μπροστά σε περίπου 200.000 ανθρώπους στο περίφημο φεστιβάλ Woodstock το 1999.

Τα πρώτα δύο άλμπουμ του – It’s Dark and Hell Is Hot και Flesh of My Flesh, Blood of My Blood – κυκλοφόρησαν το 1998 και έγιναν γρήγορα πολυπλατινένια, κάνοντάς τον τον πρώτο ζωντανό ράπερ που κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ που έγιναν Νο1 τον ίδιο χρόνο. Με το άλμπουμ του 2003 Grand Champ, έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που σημείωσε πέντε Νο1 στις ΗΠΑ με τα πέντε πρώτα άλμπουμ του.

Προτάθηκε για τρία βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου άλμπουμ ραπ για το 2001 …And Then There Was X, και συμμετείχε σε κομμάτια των Jay-Z, Aaliyah, LL Cool J και άλλων.

Καθώς συνέχισε να κάνει μουσική, ξεκίνησε την καριέρα της ηθοποιίας το 1998, πρωταγωνιστώντας στο δράμα Belly μαζί με αστέρες χιπ χοπ, συμπεριλαμβανομένων των Nas και Method Man.

Είχε επιτυχία σε βασικούς ρόλους σε δύο θρίλερ του Πολωνού σκηνοθέτη Andrzej Bartkowiak: Exit Wounds (2000) με τον Steven Seagal και Cradle 2 the Grave (2003) με τον Jet Li, με τον οποίο πρωταγωνίστησε επίσης στο Romeo Must Die (2000). Ήρθαν και άλλοι ρόλοι μαζί με ηθοποιούς, όπως ο Kris Kristofferson και ο Michael Madsen, και εμφανίστηκε ως ο ίδιος στην ταινία του Chris Rock του 2014,Top Five.

Μέσα στην επιτυχία του, είχε μια πολυτάραχη προσωπική ζωή, παλεύοντας με τα ναρκωτικά που ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών ενώ διέπραξε και άλλα εγκλήματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 του καταδικάστηκε σε μικρές ποινές για βία σε ζώα, κατοχή ναρκωτικών και διάφορες κατηγορίες για οδήγηση. Πέρασε σύντομες περιόδους στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των όρων αποφυλάκισης.

Το 2015, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για παράλειψη καταβολής διατροφής για το παιδί του. Ο Simmons απέκτησε 15 παιδιά, με το πιο πρόσφατο, τον Exodus, να γεννιέται το 2016. Το 2018 εξέτισε ποινή ενός έτους για φοροδιαφυγή.

Κατά τη διάρκεια φυλάκισης το 2010, μεταφέρθηκε σε μονάδα ψυχικής υγείας. Κατά την αρχική καταδίκη του, η δικαστής είχε πει ότι πίστευε ότι είχε μια μη διαγνωσμένη διπολική διαταραχή. Ο Simmons δεν ανακοίνωσε ποτέ διάγνωση, αλλά αναφέρθηκε σε πολλαπλές προσωπικότητες,όπως το 2020 όταν είπε: “Υπάρχουν μερικά πράγματα, μερικοί άνθρωποι μέσα μου”. Το 2011, είχε πει: “Ήμουν πολύ ξεκάθαρος για το ποιος ήταν τι και ποια χαρακτηριστικά είχε κάθε προσωπικότητα, αλλά σε αυτό το σημείο, δεν ξέρω”.

Κυκλοφόρησε συνολικά επτά άλμπουμ στούντιο, το πιο πρόσφατο το Undisputed το 2012. Ένα άλλο άλμπουμ, το Redemption of the Beast, κυκλοφόρησε το 2015, αλλά δεν ήταν εξουσιοδοτημένο από τον Simmons.

Το 2019, ο παραγωγός Swizz Beatz ανακοίνωσε ότι ο Simmons είχε υπογράψει μια νέα συμφωνία και δούλευε σε ένα νέο άλμπουμ. Το 2020, συμμετείχε σε μια “μάχη” με τον Snoop Dogg για τη δημοφιλή διαδικτυακή σειρά Verzuz, με περισσότερους από 500.000 θεατές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα