Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 10η μέρα μαζικών διαδηλώσεων παρά την απαγόρευση

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 10η μέρα μαζικών διαδηλώσεων παρά την απαγόρευση
Λος Άντζελες. AP

Δεν κοπάζει η οργή στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Χιλιάδες Αμερικανοί απ' άκρη σε άκρη των ΗΠΑ βγαίνουν στους δρόμους ενώ ο Τραμπ μετά τα "πυρά" που δέχθηκε για τον στρατό άρχισε να τα μαζεύει.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορζτ Φλόιντ με τους πολίτες να αψηφούν την απαγότευση κυκλοφορίας και να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Στην Οuάσιγκτον χιλιάδες διαδηλωτές έπεσαν στο έδαφος φωνάζοντας “I can’t breath” ενώ γύρω τους βρίσκονταν αξιωματικών από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως το FBI, και το DEA.

Στο Σαν Φρανσίσκο, η συγκέντρωση ήταν τεράστια ενώ κάποιοι διαμαρτρήθηκαν ανεβασμένοι σε άλογα

Σαν Φρανσίσκο. AP

 

Κοσμοπλημμύρα και στο Όκλαντ, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Τραμπ, που βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει, φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την χρησιμοποίηση του στρατού στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, λέγοντας πως θεωρεί οτι δεν θα χρειαστεί η παρέμβασή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως, η απόφαση του οποίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων,  βρέθηκε στο στόχαστρο και του πρώην υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάττις που δήλωσε οτι ο Τραμπ προσπαθεί να διχάσει τον αμερικανικό λαό.

Συλλήψεις ακροδεξιών

Τρία μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Λας Βέγκας με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία στη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, τον Νίκολας Τρούτανιτς, οι τρεις άνδρες ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo, “ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές για να δηλώσουν έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο ή/και την κατάρρευση της κοινωνίας”.Στην κατοχή τους βρέθηκε μία βόμβα μολότοφ.

“Βίαιοι υποκινητές έχουν σφετεριστεί ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Νεβάδα, εκμεταλλευόμενη την πραγματική και νόμιμη αγανάκτηση για τον θάνατο του Φλόιντ για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα”, τόνισε ο Τρούτανιτς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις άνδρες  – ο Στίβεν Τ. Πάρσαλ, γνωστός και ως “Κίουι”, 35 ετών, ο Άντριου Λίναμ, 23 ετών και ο Ουίλιαμ Λούμις, 40 ετών- κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση υλικών ζημιών με τη χρήση εκρηκτικών, για παράνομη οπλοκατοχή και αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, συχνά βαριά οπλισμένα, διεισδύουν στις διαδηλώσεις, με κάποιους ειδικούς να αναρωτιούνται για τον ρόλο τους στο ξέσπασμα ταραχών σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που ανήκουν στο κίνημα Boogaloo φορούν χαβανέζικα πουκάμισα για να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα