Δωρεά 1 δισ. ευρώ από τον κληρονόμο της Estee Lauder

Δωρεά συλλογής έργων του κυβισμού αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Λίοναρντ Λόντερ στο μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης
- 11 Απριλίου 2013 09:45
Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder και συλλέκτης έργων τέχνης Λίοναρντ Α. Λόντερ αποφάσισε να δωρίσει στο μουσείο Μετροπόλιταν (Μετ) της Νέας Υόρκης μια εξαιρετική συλλογή 78 κυβιστικών έργων η αξία της οποίας υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Η συλλογή αυτή, η οποία δημιουργήθηκε υπονομετικά σε διάστημα 37 ετών, “είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο”, διευκρίνισε χθες, Τρίτη, το βράδυ το μουσείο, ανακοινώνοντας αυτή την “εξαιρετική” δωρεά η οποία “θα μεταμορφώσει το μουσείο”.
Η συλλογή περιλαμβάνει 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο, 17 του Ζορζ Μπρακ, 14 του Χουάν Γκρις και 14 του Φερνάν Λεζέ καθώς και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού, διευκρίνισε του μουσείο.
Μεταξύ των έργων του Πικάσο, περιλαμβάνονται τα “Το μέλλον μας είναι στον αέρα” (1912), “Εύα” (1913) και “Ζήτω η Γαλλία” (1914-1915). Ανάμεσα στα έργα του Μπρακ, τα “Δένδρα στο Λ’ Εστάκ” (1908) και “Το βιολί” (Mozart/Kubelick) (1912).
“Είναι ένα εξαιρετικό δώρο για το μουσείο μας και την πόλη μας”, δήλωσε ο διευθυντής και πρόεδρος του Μετ Τόμας Κάμπελ. “Παρόλο που το Μετ είναι μοναδικό στη δυνατότητά του να παρουσιάζει περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας της τέχνης, από καιρό μας έλειπε αυτή η κριτική διάσταση στην ιστορία του μοντερνισμού. Ο κυβισμός θα αντιπροσωπεύεται τώρα με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του”.
Η πρώτη έκθεση της συλλογής, η οποία συγκεντρώθηκε από το 1976 ως το 2013 και αποτελείται σε μεγάλο μέρος από έργα που έγιναν από το 1909 ως το 1914, στη διάρκεια της πιο νεωτεριστικής περιόδου του κυβισμού, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014.
Ο Κάμπελ πρόσθεσε πως παράλληλα με τη δωρεά αυτή, το διάσημο νεοϋορκέζικο μουσείο, το οποίο δέχεται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη χάρη σε μια δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον Λίοναρντ Λόντερ.
Αυτός ο ηλικίας 80 ετών επιχειρηματίας και διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης είναι ο γιός του Τζόζεφ και της Εστέ Λόντερ, συνιδρυτών της πολυεθνικής Estee Lauder Inc, που ειδικεύεται στα προϊόντα ομορφιάς και της οποίας ο Λίοναρντ Λόντερ είναι επίτιμος πρόεδρος. Μαζί με τον αδελφό του, τον Ρόναλντ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες και μαικήνες της τέχνης στη Νέα Υόρκη ενώ έχει επίσης δωρίσει εκατοντάδες έργα τέχνης στο Μουσείο Ουίτνεϊ Αμερικανικής Τέχνης.
Το περιοδικό Forbes εκτιμά την αξία της συλλογής με τα κυβιστικά έργα σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 13,5% της προσωπικής περιουσίας του Λόντερ, που ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με τη δωρεά του στο Μετ της Νέας Υόρκης, ο Λίοναρντ Λόντερ εισέρχεται “στο πάνθεον των πιο γενναιόδωρων φιλανθρώπων όλων των εποχών”, προσθέτει το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο είναι ο 24ος άνθρωπος στον κόσμο που δωρίζει εν ζωή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Λόντερ εξήγησε πως θέλησε έτσι να κάνει “ένα δώρο στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη και σ΄αυτούς που έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο για να επισκεφθούν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς θεσμούς μας”.