Δουβλίνο: Άγρια επεισόδια από ακροδεξιούς μετά την επίθεση άνδρα με μαχαίρι σε παιδιά

Διαβάζεται σε 4'
Ταραχές από ακροδεξιούς στο Δουβλίνο
MOSTAFA DARWISH/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση άνδρα με μαχαίρι έξω από σχολείο και ο τραυματισμός παιδιών έγινε η αφορμή για να ξεσπάσουν ταραχές στο Δουβλίνο, από ακροδεξιά στοιχεία -όπως δήλωσαν οι αρχές της Ιρλανδίας.

To Δουβλίνο τυλίχθηκε στις φλόγες, με περίπου 200 άτομα που είχαν καλυμμένα πρόσωπα να εξαπολύουν επίθεση εναντίων αστυνομικών, όπως έκαιγαν οχήματα και ό,τι άλλο έβρισκαν στο διάβα τους.

Κεντρικό σύνθημα ήταν το «οι ιρλανδικές ζωές έχουν σημασία».

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «τραμπούκους και εγκληματίες που χρησιμοποίησαν μια φρικτή επίθεση για να σπείρουν το διχασμό».

Χαρακτηριστικές είναι οι ‘λεζάντες’ στα βίντεο που ακολουθούν.

Τι είχε συμβεί

Tρία μικρά παιδιά και μια γυναίκα δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από έναν 50χρονο άνδρα, στην πλατεία Parnell East, βόρεια του κέντρου του Δουβλίνου.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 13:30 της Πέμπτης 23/11 έξω από το σχολείο Gaelscoil Choláiste Mhuire, στο σχόλασμα της ημέρας.

Η αστυνομία είπε ότι ένα 5χρονο κορίτσι, μια γυναίκα γύρω στα 30 και ένας άνδρας γύρω στα 50 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Επίσης διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, με λιγότερο σοβαρά τραύματα. Το αγόρι πήρε εξιτήριο.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα περίπου 50 ετών, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν για τραύματα, ενημερώνοντας ότι δεν αναζητά άλλους υπόπτους.

Οι αρχές δεν αναφέρθηκαν στην εθνικότητα του συλληφθέντος.

Ο υπεύθυνος για την επίθεση ‘εξουδετερώθηκε’ από έναν διανομέα φαγητών. Ο Caio Benicio ήταν καθ’ οδόν για διανομή, όταν είδε έναν άνδρα με μαχαίρι να επιτίθεται σε ένα νεαρό κορίτσι.

Αμέσως ο 43χρονος Βραζιλιάνος σταμάτησε, έβγαλε το κράνος του και χτύπησε με αυτό τον δράστη.

Όπως είπε στην Journal αργότερα «δεν πήρα κάποια απόφαση. Ήταν θέμα ενστίκτου. Όλα τελείωσαν σε λίγα δευτερόλεπτα. Μετά το χτύπημα ο άνδρας έπεσε στο έδαφος. Δεν είδα πού πήγε το μαχαίρι και τότε εμφανίστηκαν και άλλοι, για να τον ακινητοποιήσουν.

Είμαι πατέρας δυο παιδιών, οπότε ένιωσα πως πρέπει να παρέμβω.

Έκανα ό,τι θα έκαναν όλοι.

Ίσως κάποιοι να φοβήθηκαν, γιατί κρατούσε μαχαίρι. Εγώ όμως, ήξερα πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το κράνος μου».

ΠΩΣ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ

Η περιοχή της επίθεσης παρέμεινε αποκλεισμένη από τις αρχές έως το απόγευμα, όταν γύρω στις 5 το απόγευμα έσπασε το αστυνομικό φράγμα ομάδα 50 ατόμων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών.

Άγνωστες πηγές είχαν διαρρεύσει πως η εθνικότητα του άνδρα που επιτέθηκε στο παιδί ήταν αλγερινή.

Κάποιοι φώναζαν «βγάλτε τον έξω» (αναφερόμενοι στον δράστη) και ένας κλώτσησε τον καθρέφτη ενός περιπολικού.

Ένας άλλος φορούσε την ιρλανδική σημαία για ρούχα.

Στη συνέχεια, ένα μεγαλύτερο πλήθος άρχισε να πετάει αντικείμενα (καρέκλες και σκαμπό από μπαρ και εστιατόρια), φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών ταραχών με κράνη και ασπίδες, μόλις είχαν αναπτυχθεί, και η εξέγερση βγήκε εκτός ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στο κέντρο του Δουβλίνου λεωφορεία και τραμ κάηκαν, ένα κατάστημα λεηλατήθηκε, ενώ άγνωστοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν πρόσφυγες, αλλά και στους κοιτώνες του δήμου.

Αστυνομία και πολιτικοί κάλεσαν για ηρεμία εν μέσω προειδοποιήσεων για την παραπληροφόρηση, ενόσω κλιμακωνόταν η βία.

Επιστρατεύτηκαν όλες οι δυνάμεις καταστολής, με την υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Helen McEntee να λέει ότι «υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, τραμπούκοι, εγκληματίες, που χρησιμοποιούν αυτή τη φρικτή επίθεση για να σπείρουν διχασμό.

Κάθε δυνατή δύναμη χρησιμοποιείται από την αστυνομία, για την αποκατάσταση της τάξης».

«Δεν πρέπει να επιτραπεί σε ένα τραγικό και χειριστικό στοιχείο να χρησιμοποιήσει μια φρικτή τραγωδία για να προκαλέσει τον όλεθρο».

Ο επίτροπος της αστυνομίας, Drew Harris είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, εν τούτοις συνεχίζεται η έρευνα για τον προσδιορισμό του κινήτρου.

Τόνισε ότι πίσω από αυτήν την εκδήλωση βίας «βρίσκεται μιαεντελώς τρελή φατρία που οδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία»

Στις 9 το βράδυ είχε αποκατασταθεί η τάξη.

Όπως γράφει το Reuters η μετανάστευση στην Ιρλανδία αυξήθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας (από όταν κρατούνται αρχεία) το χρόνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Περίπου 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει από την εισβολή της Ρωσίας, μεταξύ των υψηλότερων κατά κεφαλήν στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα