Δριμύ κατηγορώ της Νότιας Αφρικης: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη

Διαβάζεται σε 2'
Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα, μετά τον βομβαρδισμό της Ράφα
Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα, μετά τον βομβαρδισμό της Ράφα AP Photo/Fatima Shbair

O πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Βουζιμούζι Μαντονσέλα κατακεραύνωσε το Ισραήλ στη Χάγη

Οι πρακτικές του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι μία «ακόμη πιο ακραία» μορφή του απαρτχάιντ που γνώρισε η Νότια Αφρική πριν από το 1994, δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Βουζιμούζι Μαντονσέλα, ζητώντας από το Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση που θα κρίνει παράνομη την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

«Ως Νοτιοαφρικανοί, αισθανόμαστε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε βαθιά μέσα μας τις απάνθρωπες διακριτικές πολιτικές και πρακτικές του ισραηλινού καθεστώτος ως μία ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που είχε θεσμοθετηθεί κατά των Μαύρων στην χώρα μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρετόρια ενώπιον του ανώτατου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εκπρόσωποι της Πρετόρια άνοιξαν την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που διεξάγεται με αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διατυπώθηκε το 2022 για την έκδοση μη δεσμευτικής γνωμοδότησης για την ισραηλινή κατοχή. Περισσότερες από 50 χώρες θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα παλαιστίνιοι εκπρόσωποι ζήτησαν από το Δικαστήριο να κηρύξει παράνομη την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα