Δύσκολες διαπραγματεύσεις Ιράν – πέντε υπερδυνάμεων καταρχήν συμφωνία σε πρόταση της Τεχεράνης

default image

Το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έκανε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη "εξαιρετικά περίπλοκες"

“Εξαιρετικά περίπλοκες” διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σήμερα στη Γενεύη μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Κατά τη διάρκεια τους, η Τεχεράνη υπέβαλε μια πρόταση με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές.

“Η άλλη πλευρά δέχθηκε το πλαίσιο που πρότεινε το Ιράν (…) τώρα μπορούμε να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με όλες τις πλευρές, αλλά και μεμονωμένες , ενώ στη συνέχεια υπήρξε μια προσπάθεια να συνταχθεί ένα κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που προεδρεύει των συναντήσεων, διευκρίνισε ο Αραγτσί.

“Έχουμε μια δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές και δεν θα είναι εύκολο να τις προσεγγίσουμε, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να το κάνουν”, πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί αν οι απόψεις τείνουν να συγκλίνουν.

Μιλώντας στον ιρανικό Τύπο ο Αραγτσί υπογράμμισε ότι “η διακοπή του εμπλουτισμού (ουρανίου) είναι η κόκκινη γραμμή μας”. “Ο εμπλουτισμός είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στο Ιράν”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

“Οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα λάβουμε μέτρα ανάλογου βάρους με αυτά που θα λάβει η άλλη πλευρά”, επισήμανε.

“Οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες και πλέον εισέρχονται σε μια σημαντική φάση”, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Άστον.

“Η πρώτη συνεδρίαση ήταν καλή”, δήλωσε αναφερόμενος στην πρώτη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας που διήρκησε 45 λεπτά. Οι συζητήσεις έχουν ένα πολιτικό και ένα τεχνικό σκέλος, εξήγησε ο Μαν επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να μην αναφερθούν προς το παρόν στο περιεχόμενο των συζητήσεων.

Μια νέα διμερής συνάντηση μεταξύ της Άστον, που εκπροσωπεί την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), και του Ζαρίφ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Μια πρώτη συμφωνία, που θα θεωρηθεί “ένα πρώτο βήμα” από την πλευρά των ΗΠΑ, θα μπορούσε να φορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου με αντάλλαγμα μια “περιορισμένη, στοχευμένη και αναστρέψιμη” ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Πάντως το Ισραήλ σήμερα αποκάλυψε ένα μέρος των συζητήσεων, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να απορρίψουν μια πιθανή πρόταση του Ιράν.

“Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών το Ισραήλ ενημερώθηκε για μια πρόταση που πρόκειται να γίνει στην Ομάδα 5+1 στη Γενεύη, βάσει της οποίας το Ιράν θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού (ουρανίου) σε ποσοστό 20% και θα επιβραδύνει τις εργασίες του στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των κυρώσεων”, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

“Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι μια κακή συμφωνία και θα αντιταχθεί σθεναρά”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εξάλλου και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε:

“Το Ισραήλ ενημερώθηκε ότι τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη προτάσεις οι οποίες θα ελαφρύνουν την πίεση στο Ιράν με αντάλλαγμα υποχωρήσεις που δεν είναι υποχωρήσεις. Αυτή η πρόταση θα επιτρέψει στο Ιράν να διατηρήσει την ικανότητά του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”.

“Το Ισραήλ είναι εντελώς αντίθετο με αυτές τις προτάσεις. Πιστεύω ότι η υιοθέτησή τους θα είναι ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων. Πρέπει να απορριφθούν απερίφραστα”, υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα