EE: Εξετάζει λύσεις για Γαζα

default image

Κάθε δυνατή επιλογή εξετάζει η ΕΕ, για να αποκατασταθεί στο νότιο τμήμα της Γάζας η ασφάλεια

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, έκρινε σήμερα ότι “όλες οι επιλογές πρέπει να μείνουν πάνω στο τραπέζι για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιλαμβανομένης πολιτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη μεθοριακή διέλευση της Ράφα (από-προς Αίγυπτο). 

“Καιρός είναι όλες οι επιλογές να αντιμετωπιστούν”, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διεθνούς δυνάμεως στο μεθοριακό σημείο διέλευσης από τη Λωρίδα της Γάζας και από-προς την Αίγυπτο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Ράφα είναι το μοναδικό μεθοριακό σημείο διέλευσης της Γάζας που δεν έχει επαφή με το Ισραήλ.

Ο κ. Σολάνα υπενθύμισε ότι η ΕΕ “ήδη αντιπροσωπεύεται επί τόπου” (αναφορά στους 70 ευρωπαίους αστυνομικούς, που ανέλαβαν καθήκοντα τέλη 2005), ενώ αποκάλυψε ότι έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ώρες τις επαφές του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο κ. Μαχμούντ Αμπάς (Αμπου Μάζεν) ενώ προέβλεψε να έχει και πρόσθετες.

“Θα εξετάσουμε το θέμα αν μάς ζητηθεί να διευρύνουμε την εντολή μας” στην περιοχή της Ράφα, τόνισε ο κ. Σολάνα.

Πρόσφατα η εντολή των ευρωπαίων αστυνομικών ανανεώθηκε για 12 μήνες.

Όμως στην ενίσχυση από πάσης απόψεως της εντολής τους, προβάλλεται διαφορετική άποψη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, συγκεκριμένα, η οποία δεν επιθυμεί ενισχυμένη διεθνή δύναμη σε αυτό το μεθοριακό σημείο.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα