Έφηβοι Καναδοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να προσχωρήσουν στους τζιχαντιστές

Έφηβοι Καναδοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να προσχωρήσουν στους τζιχαντιστές

Η καναδική αστυνομία συνέλαβε δέκα εφήβους από το Μόντρεαλ που προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα με στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών

Η καναδική αστυνομία συνέλαβε δέκα νεαρά άτομα από το Μοντρεάλ με την υποψία ότι ετοιμάζονταν να αφήσουν τη χώρα για να προσχωρήσουν σε ομάδες τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις αρχές την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι τα 10 άτομα, στα οποία δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες, συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Μοντρεάλ, αλλά δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες.

Τα διαβατήρια και των 10 κατασχέθηκαν. Όλα τα άτομα φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο College de Maisonneuve της πόλης του Μόντρεαλ το οποίο στις αρχές του χρόνου βρέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών όταν άλλοι τέσσερις φοιτητές εξαφανίστηκαν από τη γαλλόφωνη περιφέρεια Κεμπέκ, όπου ανήκει η πόλη, και θεωρούνται ότι έχουν φύγει για το Ισλαμικό Κράτος.

Η κυβέρνηση του Κεμπέκ είπε ότι σύντομα θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα για να καταπολεμήσει τον "αυτό-ριζοσπαστισμό" (self-radicalization), έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτούς που ελκύονται από τους τζιχαντιστές, μέσω του διαδικτύου και άλλων τρόπων.

Η υπουργός δημόσιας ασφάλειας του Κεμπέκ Λίς Τεριόλ είπε ότι οι έφηβοι συνελήφθησαν μετά από ενημέρωση των αρχών από τους γονείς των, και εξέφρασε ανησυχία ότι τα άτομα αυτά είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Κεμπέκ από μετανάστες γονείς. "Όταν οι γονείς τους διάλεξαν να έρθουν να ζήσουν εδώ, είναι γιατί ήθελαν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους", είπε.

Τον περασμένο μήνα, η εθνική υπηρεσία κατασκοπείας του Καναδά είπε ότι 75 Καναδοί συνολικά είχαν φύγει για να γραφτούν σε ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία τους περασμένους τρεις ή τέσσερις μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network