Μνημείο για τα θύματα της μαγείας

Μνημείο για τα θύματα της μαγείας

Η Νορβηγία αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρά κατηγορούμενοι ως μάγοι και μάγισσες

Ένα μνημείο που τιμά τους δεκάδες άνδρες και γυναίκες οι οποίοι κατηγορήθηκαν για μαγεία και κάηκαν στην πυρά το 17ο αιώνα εγκαινίασε σήμερα η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας στην πόλη Βάρντοε.

Μεταξύ 1598-1692 135 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για μαγεία -- μεταξύ αυτών ήταν και κοριτσάκια κάτω των 12 ετών -- και οι 91 από αυτούς κάηκαν ζωντανοί στο Βάρντοε και τα περίχωρά του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι αριθμοί αυτοί καθιστούν τη συγκεκριμένη περιοχή το επίκεντρο του κυνηγιού μαγισσών στη Νορβηγία.

Το μνημείο, έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Πέτερ Τζούμτορ, είναι μια μακρόστενη αίθουσα με παρατεταγμένες κάρτες σχετικά με τις 77 γυναίκες και τους 14 άνδρες που κατηγορήθηκαν για αίρεση ή για συνεργασία με το Διάβολο. Σε μια γυάλινη προθήκη η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Λουίζ Μπουρζουά έχει φτιάξει ένα κάθισμα απ' όπου ξεπηδούν φλόγες, στο σημείο όπου κατά τα φαινόμενα τοποθετούνταν οι πάσσαλοι για τις πυρές.

Η ημερομηνία των εγκαινίων δεν επελέγη τυχαία αλλά για να συμπέσει με την παραμονή του Αγίου Ιωάννη που γιορτάζεται στη Νορβηγία με μεγάλες φωτιές.

SHARE:

24Media Network