Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι οικογένειες Αμερικανών διπλωματών

Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι οικογένειες Αμερικανών διπλωματών

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την "εθελοντική αναχώρηση" των οικογενειών του διπλωματικού προσωπικού της από την Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως για την "εθελούσια αναχώρηση" των οικογενειών του διπλωματικού προσωπικού του στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ένα μέτρο που λαμβάνεται γενικά όταν η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας σε κάποια χώρα υποβαθμίζεται σημαντικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ "έλαβε αυτήν την απόφαση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την τουρκική κυβέρνηση για 90 ημέρες" διευκρίνισε στον ιστότοπό της η αμερικανική πρεσβεία.

Η διαδικασία αυτή, η λεγόμενη "επιτρεπόμενη αναχώρηση" ξεκινά όταν η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή "υποβαθμίζεται σημαντικά" εξηγεί έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι οικογένειες που θα αναχωρήσουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα αποζημιωθούν για τα έξοδα του ταξιδιού τους από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εξάλλου τους Αμερικανούς πολίτες για την πιθανή εντατικοποίηση της αστυνομικής ή στρατιωτικής δράσης και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στην ελευθερία της μετακίνησής τους στην Τουρκία και τους συστήνει "να επανεξετάσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους", πρόσθεσε η πρεσβεία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Η Άγκυρα κατηγορεί τον εξόριστο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή του πραξικοπήματος και έχει ξεκινήσει μαζικές εκκαθαρίσεις στον στρατό, το δικαστικό σώμα, την εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Πραξικόπημα στην Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία σε μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις

Διαδήλωση όλων των κομμάτων υπέρ της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη

SHARE:

24Media Network