Είναι αυτό το παιδί ‘λαθραίο’ και ‘τζιχαντιστής’;

default image

Μπορεί μια εικόνα να μας ξυπνήσει; Ο 3χρονος Aylan Kurdi έχασε τη ζωή του προσπαθώντας με άλλους πρόσφυγες να περάσει με δυο βαρκάκια από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η Ευρώπη συνεχίζει να στέκεται άβουλη και αμήχανη απέναντι στο δράμα των προσφύγων

Την αθλιότητα της Δύσης, που προκαλεί πολέμους και μετά “ενοχλείται” από τις προσφυγικές ροές, αλλά και την ανεπάρκεια των ηγετών της, που διαβουλεύονται μήνες χωρίς να δίνουν λύσεις, καταδεικνύουν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του νεκρού αγοριού, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στις ακτές της Τουρκίας.

Η βάρκα που το μετέφερε μαζί με άλλους 23 μετανάστες προς την Κω, βούλιαξε, το παιδί πνίγηκε και η σορός του ξεβράστηκε σε τουριστικό θέρετρο. Το εντόπισαν με το πρόσωπο κάτω σε μια παραλία στο θέρετρο της Bodrum. Οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί, σε δύο μικρές βάρκες και ξεκίνησαν από το Bodrum με στόχο να φτάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το παιδί ήταν ο 3χρονος Σύρος πρόσφυγας Aylan Kurdi, ο οποίος πνίγηκε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του και τη μητέρα τους. Ο πατέρας κατάφερε να επιβιώσει. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 5 παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια.

Το περιστατικό στη Bodrum, δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Μόνο την περασμένη εβδομάδα υπολογίζεται ότι 23.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2015 έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 150.000.

Η μακρά πορεία αυτών των ανθρώπων, είναι γεμάτη εμπόδια, όπως αυτά που πρόσφατα έβαλε η Ουγγαρία με τους φράκτες και την απαγόρευση να περάσουν από τα εδάφη της με προορισμό τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη για άλλη μια φορά, δείχνει αμήχανη και περιμένει χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δούμε και στο μέλλον τέτοιες εικόνες.

 

Η φωτογραφία του νεκρού παιδιού, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή για το ρόλο των ισχυρών κρατών, στις πολεμικές συγκρούσεις, που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές.

“Είναι ξεκάθαρο πως την τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί καμία χώρα να την επιλύσει από μόνη της. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ πρέπει να δράσουν μαζί και να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες, οι δυνατότητες των οποίων έχουν φτάσει ήδη στα όρια τους όπως η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία”, δήλωσε ο Φεντερίκο Φόσι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Η σημερινή κατάσταση δείχνει πως πολύ συχνά οι πρόσφυγες περιγράφονται ως ένα φορτίο για πολιτικούς σκοπούς. Λαϊκιστές πολιτικοί εμφανίζονται ο καθένας τους κάθε μέρα στις τηλεοράσεις. Η δημοσιογραφική κάλυψη πρέπει να είναι υπεύθυνη και να επιτρέπει στους ανθρώπους να σχηματίζουν τη δική τους άποψη στη βάση μιας δίκαιης και ισορροπημένης ενημέρωσης”, πρόσθεσε απευθυνόμενος σε όσους βάζουν το πολιτικό κέρδος ή το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία διαλύει κάθε επιχείρημα, των λαϊκιστών και των ακροδεξιών, που έχουν εύκολες τις λύσεις του “κλεισίματος των συνόρων” και των μέτρων “μηδενικής ανοχής” απέναντι στους απελπισμένους.

Και για να θυμηθούμε και τους εγχώριους οπαδούς της απανθρωπιάς και της ηλιθιότητας, αξίζει να αναρωτηθούμε αν αυτό το παιδάκι που εντοπίστηκε νεκρό στις ακτές της Τουρκίας, είναι “λαθραίος” και “επικίνδυνος τρομοκράτης” ή αν “θα το παίρναμε σπίτι μας”;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα