Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο αστυνομικός που σκότωσε διαδηλώτρια”σπάει” τη σιωπή του

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο αστυνομικός που σκότωσε διαδηλώτρια”σπάει” τη σιωπή του
Υποστηρικτές του Τραμπ έρχονται αντιμέτωποι με άπραγους σχεδόν αστυνομικούς έξω από την αίθουσα της Γερουσίας μέσα στο Καπιτώλιο, 6 Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον. AP

"Ξέρω ότι εκείνη την ημέρα έσωσα αμέτρητες ζωές", δήλωσε ο αστυνομικός του Καπιτωλίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση παραχώρησε ο αστυνομικός Μάικλ Μπερντ, ο οποίος την ημέρα της εισβολής των διαδηλωτών και υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου, στις 6 Ιανουαρίου, πυροβόλησε την Άσλι Μπάμπιτ, η οποία λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC και τον Λέστερ Χολτ, ο αστυνομικός περιέγραψε καρέ καρέ όσα συνέβησαν την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όταν μια ορδή από διαδηλωτές προσπαθούσε να εισβάλει στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ εκείνη τη στιγμή περίπου 60 με 80 μέλη βρίσκονταν μέσα.

Καθώς οι ταραξίες έμπαιναν σε κάθε χώρο και δωμάτιο του Καπιτωλίου, ο Μπερντ και μερικοί άλλοι αξιωματικοί της αμερικανικής αστυνομίας τοποθετούσαν ακόμα και έπιπλα πίσω από τις πόρτες, ώστε να αποτρέψουν την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ, μερικοί από τους οποίους ήταν και οπλισμένοι.

“Μόλις φράξαμε τις πόρτες, ουσιαστικά παγιδευτήκαμε εκεί που ήμασταν. Δεν υπήρχε τρόπος να βγούμε από εκεί. Εάν περνούσαν εκείνη την πόρτα θα βρίσκονταν στην αίθουσα της Βουλής και στα μέλη του Κογκρέσου”, ανέφερε σε κάποιο άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Υποστηρικτές του Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ AP

“Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο σοβαρή”, θυμήθηκε ο Μπερντ, ενώ οι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στον χώρο που φυλασσόταν, με τον ίδιο να παίρνει αμυντική στάση και να σημαδεύει με το όπλο του το αγριεμένο πλήθος, φωνάζοντας παράλληλα να κάνουν πίσω. Όμως το πλήθος πίεζε συνεχώς, ενώ ένας από τους διαδηλωτές προσπάθησε να σκαρφαλώσει και να περάσει μέσα από τις πόρτες ασφαλείας.

Τη στιγμή εκείνη, ο Μπερντ πυροβόλησε μία φορά και η σφαίρα βρήκε στον ώμο την Άσλι Μπάμπιτ, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και οπαδό των θεωριών συνωμοσίας.

Ο θάνατός της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακροδεξιών που χαρακτήρισαν τη Μπάμπιτ μάρτυρα. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε δολοφονηθεί και ανέφερε, ψευδώς, ότι ο αξιωματικός που την πυροβόλησε εργαζόταν για υψηλόβαθμο Δημοκρατικό.

«Ξέρω ότι εκείνη τη μέρα έσωσα αμέτρητες ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερντ. «Γνωρίζω ότι τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς και οι αξιωματικοί και οι συνάδελφοί μου, απειλούνταν και κινδύνευαν σοβαρά. Και αυτή είναι η δουλειά μου», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί τελικά τράβηξε τη σκανδάλη, ο Μπερντ τόνισε πως ήταν “η τελευταία λύση” και πρόσθεσε: “Προσπάθησα να περιμένω όσο μπορούσα. Ήλπιζα και ευχόμουν να μην προσπαθήσει κανείς να περάσει από εκείνες τις πόρτες. Αλλά η αποτυχία τους να συμμορφωθούν με υποχρέωσε να λάβω τα κατάλληλα μέτρα για να σώσω τις ζωές των μελών του Κογκρέσου και των συναδέλφων μου αξιωματικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Απρίλιο, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον έκρινε ότι ο αστυνομικός είχε νόμιμο δικαίωμα να ανοίξει πυρ.

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου ανακοίνωσε σήμερα ότι από την εσωτερική έρευνα που διενήργησε δεν διαπιστώθηκε να διέπραξε καμία αξιόποινη πράξη ο αστυνομικός που πυροβόλησε την Άσλι Μπάμπιτ. Στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν «νόμιμη και εντός της πολιτικής» του Σώματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα