Εκεχειρία τέλος… Το Ισραήλ έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα. Τουλάχιστον 10 οι νεκροί

default image

Το απόγευμα της Δευτέρας οι Ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο πάλι το νοσοκομείο στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν πως υπάρχουν θύματα αλλά δεν επιβεβαιώνεται

Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για επιχείρηση του πεζικού στην περιοχή χωρίς να δίνουν άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Haaretz, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τις εγκαταστάσεις του κεντρικού νοσοκομείου Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα.

Σημειώνεται πως επί της ουσίας είναι μόνο μερικές ώρες από την λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.

Ζημιές έχουν προκληθεί στο κτίριο που είναι τα επείγοντα περιστατικά.

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε δεύτερος πύραυλος στο στρατόπεδο προσφύγων Al Shati.

Το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για επτά νεκρά παιδιά, ενώ το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν. Άλλες πηγές από την Παλαιστίνη ανεβάζουν τους νεκρούς σε δέκα, ανάμεσα τους και παιδιά. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από Παλαιστίνιους και επικρατεί χαοτική κατάσταση. Ο πύραυλος μάλλον εκτοξεύθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το BBC ο πύραυλος δεν είναι ισραηλινός αλλά πυροδοτήθηκε κατά λάθος από την Χαμάς, όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Στη διάρκεια της νύχτας δεν είχαν πραγματοποιηθεί αεροπορικές επιδρομές, αλλά αυτές επαναλήφθηκαν το πρωί, με θύματα δύο Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένα τετράχρονο αγόρι.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εν τω μεταξύ τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την πόλη της Γάζας να εκκενώσουν “αμέσως” τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης.

“Πριν από λίγο, με τηλεφωνικές κλήσεις και με αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κάτοικοι της Σατζάγια, του Ζεϊτούν και τις ανατολικής Τζαμπαλίγια, κλήθηκαν να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή” και να καταφύγουν στη Γάζα, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται αντίστοιχα στα ανατολικά, τα νότια και τα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Νεκροί Ισραηλινοί από επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, όταν ένα βλήμα όλμου που εκτοξεύτηκε από την Λωρίδα της Γάζας έπληξε μια κοινότητα πολύ κοντά στα σύνορα, στην περιοχή του Εσκόλ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο κιμπούτς αυτό, στο νότιο Ισραήλ. Πρόκειται για το πιο αιματηρό πλήγμα εναντίον Ισραηλινών πολιτών από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 8 Ιουλίου.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σχεδόν αμέσως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες και ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών στους 10.

“Ο σιωνιστής εχθρός παραδέχτηκε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν στην περιοχή του Εσκόλ από τα πυρά των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ”, του ενόπλου τμήματος της Χαμάς, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Το Ισραήλ αρχικά είχε αναφέρει πως πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές που είχαν πλησιάσει σε ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, με τους κατοίκους του κιμπούτς Νάχαλ Οζ, κοντά στην Λωρίδα της Γάζας να κλειδώνονται στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, οι Παλαιστίνιοι, που ήταν ένοπλοι, διείσδυσαν στο Ισραήλ αλλά αποκρούστηκαν από τους στρατιώτες, που άνοιξαν πυρ και σκότωσαν πέντε από αυτούς.

Η Χαμάς όμως δίνει άλλη εικόνα και υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι μαχητές της σκότωσαν 10 Ισραηλινούς στρατιώτες και κατόπιν επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για “την ηρωική επιχείρηση πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ανατολικά της Σετζάγια”, του προαστίου που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το κιμπούτς Νάχαλ Οζ.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε πως οι πέντε νεκροί όντως ήταν στρατιώτες, οι τέσσερις σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου.

Μετά το επεισόδιο αυτό στο κιμπούτς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε χιλιάδες Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τις περιοχές γύρω από τη Γάζα και να κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης. Συνήθως, μετά από τέτοιες προειδοποιήσεις ακολουθούν πλήγματα για αντίποινα.

Καθώς το σκοτάδι έπεφτε στη Γάζα, ακούγονταν σφοδρές εκρήξεις ενώ ο ουρανός φωτιζόταν από τις φωτοβολίδες του στρατού.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή, την 8η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 48 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης. Πρόκειται για το βαρύτερο απολογισμό για τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ το 2006.

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς

Το Ισραήλ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια “παρατεταμένη εκστρατεία” στη Γάζα, προειδοποίησε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, μετά από άλλη μια ημέρα χάους και αιματηρών συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα και στο νότιο Ισραήλ.

“Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακρά επιχείρηση μέχρι να εκτελέσουμε την αποστολή μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Δεν θα σταματήσουμε αυτήν την επιχείρηση χωρίς να εξουδετερώσουμε τις σήραγγες” τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ, συνέχισε, γκρεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για τον άμεσο τερματισμό της βίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι για να δοθεί οποιαδήποτε λύση στην κρίση απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.

Θέλουν να εντείνουν την πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα οι Ομπάμα Μέρκελ Κάμερον και Ρέντσι

Oι ηγέτες της Γαλλίας (ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ), των ΗΠΑ (ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα), της Γερμανίας (η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ), της Βρετανίας (ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον) και της Ιταλίας (ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι) τόνισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους την πρόθεσή τους “να εντείνουν” την “πίεση προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Παρίσι.

Οι ηγέτες “συμφώνησαν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός. Η κλιμάκωση της κατάστασης δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα των εξτρεμιστών” εκτίμησαν οι ίδιοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα