Δανία: Επτά μαθητές που πέθαναν και επέστρεψαν στη ζωή

Δανία: Επτά μαθητές που πέθαναν και επέστρεψαν στη ζωή
BBC

"Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα: Θα πεθάνω", θυμάται μία από τους επτά μαθητές που, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στη Δανία, ένα λάθος συνέβαλε στο να παραμείνουν κλινικά νεκροί για δύο ώρες.

Το 2011 ένα σχολικό ταξίδι μαθητών της Δανίας αποδείχθηκε σκέτη καταστροφή. Δεκατρία παιδιά είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο στο Φιόρδ Πραέστρο. Ο καιρός ήταν πολύ κρύος και οι δυνατοί άνεμοι αναποδογύρισαν τη βάρκα στην οποία επέβαιναν στη μέση της θάλασσας και οι μαθητές βρέθηκαν μέσα στο νερό, θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.

"Όλοι φώναζαν. Επικρατούσε πανικός. Έπρεπε να κολυμπήσουμε αλλιώς θα πεθαίναμε", θυμάται μία από τους επτά μαθητές.

Οι νέοι βρίσκονταν μακριά από την ακτή και επτά από τα παιδιά δεν τα κατάφεραν. Η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπάει, ήταν κλινικά νεκρά.

Διασώστες που έφτασαν στο σημείο μετά από εκκλήσεις βοήθειας επαναλάμβαναν προς το κέντρο πρώτων βοηθειών: "Είναι νεκροί, είναι νεκροί". Όταν οι γιατροί είδαν τους μαθητές αντιλήφθηκαν πως ήταν νεκροί για περισσότερο από δύο ώρες.

"Όταν κάποιος είναι τόσο παγωμένος γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Είναι νεκρός αλλά δεν είναι ″εντελώς″ νεκρός. Υπάρχει μια ευκαιρία", αναφέρει ένας από τους γιατρούς.

Η υποθερμία που προκάλεσε το σταμάτημα της καρδιάς τους, είχε ταυτόχρονα επιβραδύνει τον μεταβολισμό των παιδιών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά, εφόσον επανέρχονταν σε φυσιολογική θερμοκρασία.

Έξι ολόκληρες ώρες μετά, οι καρδιές τους ξεκίνησαν να λειτουργούν ξανά, χωρίς να υπάρχουν ανωμαλίες ή κάποια μόνιμη βλάβη.

Βίντεο του BBC δείχνει τους επτά μαθητές που βρέθηκαν ξανά, οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, στον "τόπο του εγκλήματος" και ξαναθυμούνται τις άσχημες στιγμές που έζησαν εκεί.

"Δεν μπορούσα να κολυμπήσω, ένας φίλος μου ήρθε και προσπάθησε να με βοηθήσει. Μετά από λίγο ήμουν κλινικά νεκρός", αναφέρει ένας από τους μαθητές.

"Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα: θα πεθάνω", θυμάται άλλη εκ των θυμάτων.

SHARE: