Εκεχειρία στη Γάζα ή επίθεση στη Ράφα; Το πολιτικό δίλημμα του Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 5'
Ένα κορίτσι κοιτάζει μια αφίσα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων
Ένα κορίτσι κοιτάζει μια αφίσα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων AP Photo/Emrah Gurel

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απειλές των υπουργών του να προχωρήσει σε μια χερσαία επίθεση στη Ράφα και τις πιέσεις των διαμεσολαβητών και των οικογενειών των ομήρων για κατάπαυση του πυρός. Τι θα γίνει  σε περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης.

Αυξάνεται η πίεσή από τους οι ακροδεξιούς σύμμαχους του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να απορρίψει μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, που απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε περίπτωση μιας επίτευξης συμφωνίας.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς αναμενόταν στο Κάιρο σήμερα Μ. Δευτέρα (29/4), καθώς οι διαμεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην “σκιά” της απειλής μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ ωστόσο στηρίζει πως πρώτα θα εκκενώσει την περιοχή από τους αμάχους και στη συνέχεια θα επιτεθεί στα τέσσερα εναπομείναντα τάγματα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που έχουν οχυρωθεί εκεί.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, τα σχέδια επίθεσης θα αναβληθούν υπέρ μιας “περιόδου διαρκούς ηρεμίας“, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να απελευθερωθούν δεκάδες όμηροι της Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Διαμαρτυρία για την επιστροφή ομήρων
Διαμαρτυρία για την επιστροφή ομήρων AP Photo/Maya Alleruzzo

Οι απειλές των Ισραηλινών υπουργών

Την Κυριακή, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην υποκύψει στις πιέσεις των διεθνών συμμάχων και να μην αναβάλλει την χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα, λόγω του κινδύνου μεγάλων απωλειών αμάχων.

«Μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν μια ταπεινωτική ήττα», δήλωσε ο Σμότριτς σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα και απευθύνεται στον Νετανιάχου. Αν δεν καταφέρει να πατάξει τη Χαμάς, «μια κυβέρνηση με επικεφαλής εσάς δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης», είπε.

Ο υπουργός Αστυνομίας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ αναδημοσίευσε στο X ένα σχόλιο που έκανε κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου γύρου συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στις 30 Ιανουαρίου: «Υπενθύμιση: Μια ανεύθυνη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης».

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε καμία απάντηση στις δηλώσεις των υπουργών.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του Μπένι Γκαντζ, ενός κεντρώου πρώην υπουργού Άμυνας, που εντάχθηκε στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Νετανιάχου τον Οκτώβριο, ο οποίος στηρίζει ότι η απελευθέρωση των ομήρων έχει προτεραιότητα έναντι της επίθεσης στη Ράφα.

«Εάν υπάρξει ένα σχέδιο για την επιστροφή των ομήρων – η οποία δεν θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου – και οι υπουργοί που ηγήθηκαν της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου το αποτρέψουν, η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να συνεχίσει να υπάρχει και να ηγείται της εκστρατείας», ανέφερε ο Γκαντζ σε δήλωσή του.

Τι θα γίνει σε περίπτωση διάλυσης της κυβέρνησης Νετανιάχου;

Οι Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ έχουν προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Με το συνδυασμό των 13 εδρών τους στην Κνέσετ, θα μπορούσαν να διαλύσουν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Αν συμβεί αυτό, ο Νετανιάχου θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη πιο κεντρώων κομμάτων, διαφορετικά θα προκηρύξει εκλογές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας εκλογικής διαδικασίας φαίνεται αρκετά επικίνδυνο για τον ισραηλινό πρόεδρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατακόρυφη απώλεια δημοτικότητας του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – τη χειρότερη επίθεση κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα και τη φονικότερη ημέρα του Ισραήλ. Ο σημερινός συνασπισμός του αντιμετωπίζει μια ηχηρή εκλογική ήττα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται σε δίκη με την κατηγορία της διαφθοράς, στην οποία αρνείται κάθε αδίκημα, ενώ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή του πολέμου.

Ο αεροπορικός και χερσαίος πόλεμος του Ισραήλ έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχει ξεριζώσει το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Όμως η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους στο νότο, λόγω της επίθεσης της Χαμάς τον Οκτώβριο, αλλά και στο βορρά λόγω των καθημερινών πυρών ρουκετών από τη λιβανέζικη σιιτική μουσουλμανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Οι οικογένειες ορισμένων από τους ομήρους κατηγορούν ανοιχτά τον Νετανιάχου ότι βάζει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη διάσωση των αγαπημένων τους προσώπων. Ο ισραηλινός πρόεδρος το αρνείται πάντως σθεναρά  και λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία, όπως λέει, έχει ως επί το πλείστον καθυστερήσει από τη Χαμάς.

Η Einav Zangauker, η μητέρα του Matan Zangauker, 24 ετών, ο οποίος απήχθη από το σπίτι του στις 7 Οκτωβρίου, απευθυνόμενη στον Νετανιάχου σε μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ το Σάββατο (27/4), είπε χαρακτηριστικά: «Αφήνετε 133 ομήρους να σαπίσουν σε σήραγγες της Χαμάς μόνο και μόνο για να διατηρήσετε τη θέση σας»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα