Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Ο τίγρης Λαζίζ και οι σύντροφοί του αναχωρούν από τη Γάζα για μια καλύτερη ζωή (Pics)

Τα τελευταία ζώα που έχουν μείνει ζωντανά στον ζωολογικό κήπο της Γάζας, όπου δεκάδες πέθαναν από την πείνα και τα παιδιά χάιδευαν ταριχευμένα κουφάρια, αναχώρησαν σήμερα για καταφύγια έξω απ' αυτό το αποκλεισμένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος.

Οι οικονομικές δυσχέρειες, που εντάθηκαν από τον πόλεμο με το Ισραήλ, οδήγησαν στον θάνατο τα περισσότερα από τα 200 ζώα αυτού του ιδιωτικού θηριοτροφείου που βρίσκεται στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Στα 15 εναπομείναντα ζώα που διασώθηκαν από τη διεθνή φιλοζωική οργάνωση Four Paws περιλαμβάνονται ένας τίγρης, ο Λαζίζ, καθώς και ακανθόχοιροι, ένα εμού, δυο γιγάντιες χελώνες, ένας πελεκάνος και πέντε μαϊμούδες. Ένα μικρό ελάφι, που επρόκειτο να αναχωρήσει κι αυτό, πέθανε την περασμένη εβδομάδα "σ' ένα άθλιο κλουβί", ανακοίνωσε η οργάνωση.

"Ο 'χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου'", όπως είχε χαρακτηριστεί ο ζωολογικός κήπος της Γάζας, "ανήκει πλέον στην ιστορία", ανέφερε η Four Paws σε δήλωσή της με την οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου.

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Το Ισραήλ, που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορά του με τη λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η ισλαμιστική Χαμάς, επέτρεψε να περάσουν τα ζώα από τα σύνορα και ονόμασε τη μεταφορά τους "Επιχείρηση Σαφάρι".

Κάποια προορίζονται για καταφύγια ζώων στο Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ ο τίγρης θα μεταφερθεί στη Νότια Αφρική, στο καταφύγιο της Four Paws για τα μεγάλα αιλουροειδή Linonsrock Big Cat Sanctuary.

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Η Four Paws ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της αποστολής της στη Γάζα, ο κτηνίατρος Αμίρ Χαλίλ, εκπαίδευσε ντόπιους συναδέλφους του στη φροντίδα άγριων ζώων.

Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου Μοχάμαντ Οβέιντα δεχόταν κάποτε επισκέψεις οικογενειών και σχολείων στην εγκατάστασή του. Όμως ο πόλεμος των επτά εβδομάδων, που ξέσπασε το 2014 ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστίνιους μαχητές, τον εμπόδισε να παραλαμβάνει αρκετή τροφή για τα ζώα, πολλά από τα οποία είχαν μεταφερθεί λαθραία στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω σηράγγων.

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Ο Οβέιντα ταρίχευσε 15 από τα ζώα που πέθαναν, ανάμεσα στα οποία ένα λιοντάρι κι έναν χιμπαντζή, και τα παρουσίαζε στους επισκέπτες.

"Έζησα και εργάσθηκα εννέα χρόνια σ' αυτόν τον ζωολογικό κήπο. Συνδεόμουν με τα ζώα περισσότερο απ' ό,τι με τους ανθρώπους. Σήμερα είμαι αναγκασμένος να τα αφήσω να φύγουν ώστε να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα", δήλωσε στο Reuters ο Οβέιντα.

Ο Λαζίζ, που ήταν μέχρι τώρα περιορισμένος σ' ένα στενό κλουβί όπου μπορούσε να περάσει μέρες χωρίς φαγητό, θα έχει στη διάθεσή του στο καταφύγιο δέκα στρέμματα με δένδρα και μια λίμνη.

Έκλεισε ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ - Φωτογραφίες: Reuters

SHARE:

24Media Network