Έκλεισε το βασικό συνοριακό πέρασμα στο Κόσοβο

Έκλεισε το βασικό συνοριακό πέρασμα στο Κόσοβο
Τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στο Merdare ap

Έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στο Merdare, το πιο σημαντικό πέρασμα για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. Μόνο τρία σημεία εισόδου παραμένουν ανοιχτά.

Το Κόσοβο έκλεισε τη μεγαλύτερη διάβαση στα σύνορα με τη Σερβία την Τετάρτη (28/12), αφότου διαδηλωτές τα απέκλεισαν από τη σερβική πλευρά σε συμπαράσταση με τη σέρβικη εθνοτική ομάδα στο Κόσοβο που αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας.

Από την πλευρά των συνόρων στη Σερβία, Σέρβοι χρησιμοποίησαν την Τρίτη ένα φορτηγό και τρακτέρ για να δημιουργήσουν το τελευταίο οδόφραγμα, κοντά στο πέρασμα Merdare στα ανατολικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης με έδρα το Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ για τη χώρα, την KFOR, να απομακρύνει τα οδοφράγματα. Όμως η KFOR δεν έχει αρμοδιότητα να ενεργεί σε σερβικό έδαφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι το πέρασμα Merdare έκλεισε από τα μεσάνυχτα, λέγοντας: “Εάν έχετε ήδη εισέλθει στη Σερβία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλα συνοριακά περάσματα … ή να περάσετε μέσω της Βόρειας Μακεδονίας” σύμφωνα με το Reuters.

Η τελευταία διαμαρτυρία ήρθε λίγες ώρες αφότου η Σερβία είπε ότι είχε θέσει τον στρατό της στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Το σημείο εισόδου Merdare είναι το πιο σημαντικό του Κοσόβου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, καθώς και για να περιπλέξει τα ταξίδια των Κοσοβάρων που εργάζονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για διακοπές.

Με δύο μικρότερα περάσματα στα σερβικά σύνορα στα βόρεια κλειστά από τις 10 Δεκεμβρίου, μόνο τρία σημεία εισόδου μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτά.

Το κεντρικό αεροδρόμιο της Πρίστινα έκλεισε επίσης το πρωί της Τρίτης λόγω απειλής για βόμβα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία δεν ανέφερε αν σχετίζεται με τις πρόσφατες εντάσεις.

Αρνείται την εμπλοκή της η Ρωσία

Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας κλιμακώνονται από τον περασμένο μήνα, όταν εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου εγκατέλειψαν κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσόβου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Ξελάλ Σβέσλα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, είχε ως στόχο να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο. Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την γειτονική της χώρα και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες, δήλωσε όμως ότι υποστηρίζει το Βελιγράδι. “Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητά κανείς σε εμάς μια καταστροφική επιρροή της Ρωσίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Σερβία έθεσε τη Δευτέρα τα στρατεύματά της σε ύψιστο συναγερμό. Αργά την Τρίτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Σερβία συνεχίζει να αγωνίζεται για την ειρήνη και να επιδιώκει συμβιβασμό, επιθεώρησε τα στρατεύματα κοντά στα σύνορα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, δήλωσε ότι ο Βούτσιτς βρίσκεται σε συνομιλίες με τη λεγόμενη ομάδα Quint των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας σχετικά με το αν μπορούν να επιλυθούν οι τρέχουσες εντάσεις.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο εθνοτικά διαιρεμένο βόρειο Κόσοβο αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Πρίστινα ή το καθεστώς του Κοσόβου ως χώρα χωριστή από τη Σερβία. Έχουν την υποστήριξη πολλών Σέρβων και της κυβέρνησης της Σερβίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα