Εκλογές ΗΠΑ: Το Δικαστήριο του Κολοράντο απέκλεισε τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο

Διαβάζεται σε 2'
Election 2024 Trump
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση 2023 Reba Saldanha/AP Photo

Φραγμό στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της πολιτείας του 2024 θέτει το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Κολοράντο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο.

Η απόφαση 4-3 του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο υποψήφιο για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ που θεωρείται μη κατάλληλος για τον Λευκό Οίκο βάσει μιας σπάνια χρησιμοποιηθείσας διάταξης του αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί σε «εξέγερση ή ανταρσία» να κατέχουν αξίωμα.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει στον επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024 να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο λόγω του ρόλου του να υποκινεί τη βία κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα ελαφρά τη καρδία”, έγραψαν οι δικαστές της πλειοψηφίας. “Έχουμε κατά νου το μέγεθος και το βάρος των ερωτημάτων που βρίσκονται τώρα ενώπιόν μας. Έχουμε επίσης κατά νου το επίσημο καθήκον μας να εφαρμόζουμε τον νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις αντιδράσεις του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος επιβάλλει να λάβουμε».

Το δικαστήριο του Κολοράντο δήλωσε ότι η απόφαση αναστέλλεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024, ώστε να επιτραπεί η άσκηση έφεσης.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ελαττωματική» και «αντιδημοκρατική» και δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε απόψε μια εντελώς λανθασμένη απόφαση και θα καταθέσουμε γρήγορα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή αυτής της βαθιά αντιδημοκρατικής απόφασης» δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα