Εκλογές και μετά…εισβολή
Σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί τους εθνικιστές, ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εισβολής στο Βόρειο Ιράκ αμέσως μετά τις εκλογές
- 11 Ιουλίου 2007 11:04
Σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί τους εθνικιστές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εισβολής στο Βόρειο Ιράκ αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ήρθαν λίγο μετά την αποκάλυψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, για αυξημένη κινητικότητα τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Η άρνηση του Ερντογάν να αποκλείσει μια εισβολή μετά τις 22 Ιουλίου(σσ. ημερομηνία των εκλογών), έχει προκαλέσει προβληματισμό στις ΗΠΑ, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα έβαζε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της υπερδύναμης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν μοιάζει να επανακτά τον έλεγχο της κατάστασης και να αποκαθιστά τη συνεργασία του με το κοσμικό κατεστημένο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, παρουσιάζεται θετικός στο ενδεχόμενο εξεύρεσης συναινετικής λύσης στο θέμα της εκλογής προέδρου. Η πρόταση του κ. Ερντογάν για την επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής για το προεδρικό αξίωμα βρήκε ανταπόκριση στον αρχηγό του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε: ” Αυτό που συμπεραίνουμε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού είναι ότι ο πρόεδρος μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο και αυτό είναι κάτι, το οποίο θα μπορούσαμς να υποστηρίξουμε“.
Στο θέμα της εκλογής προέδρου, με τον Ερντογάν συντάσσεται και η πλειοψηφία του τουρκικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία των τούρκων ψηφοφόρων υποστηρίζει την άμεση εκλογή από τον λαό του προέδρου της δημοκρατίας και όχι από τη βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Βατάν.
Η δημοσκόπηση που οργανώθηκε από την εταιρία ESTIMA δείχνει ότι το 74,2% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε “ναι” σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος και την απευθείας εκλογή από το λαό του προέδρου της χώρας,σε αντίθεση με το 19,4% που τάσσεται κατά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές-πιθανότατα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε κάνει την πρόταση.
Η απευθείας εκλογή προέδρου από το λαό δεν προβλέπεται πάντως να γίνει πριν το 2014, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Σεζέρ θα εκλεγεί πιθανότατα από τη Βουλή το φθινόπωρο για επτά χρόνια.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)