Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση Λεπέν, δεύτερος ο Μελανσόν, συντριβή Μακρόν

Διαβάζεται σε 4'
Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά
Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά AP Photo Thomas Padilla

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται πρώτο κόμμα με 34% σύμφωνα με τα exit polls. Δεύτερη η συμμαχία της Αριστεράς, τρίτο το κόμμα Μακρόν

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός (RN), να έρχεται πρώτο, αποτέλεσμα που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Όπως δείχνει το exit poll, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe, το κόμμα της Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Παράλληλα, η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Μαρίν Λεπέν: Ζήτησε απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός

Στις πρώτες της δηλώσεις προχώρησε η Μαρίν Λεπέν, μετά την ανακοίνωση των exit polls. “Η Εθνική Συσπείρωση είναι πρώτη, είμαι πολύ χαρούμενη για το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη” είπε η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού.

“Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια τιμή για εμάς αυτό” είπε στη συνέχεια. “Τίποτα δεν έχει κριθεί, ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός” πρόσθεσε και επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί “απόλυτη πλειοψηφία για να είναι ο Ζροντάν Μπαρντελά ο νέος πρωθυπουργός”.

Η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν στο άκουσμα των αποτελεσμάτων:

Ζορντάν Μπαρντελά: Η νίκη είναι εφικτή, η λύση είναι στα χέρια μας

Δηλώσεις πραγματοποίησε και ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είπε:

“Ο λαός κάλεσε όλους μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο κόσμος ψήφισε ξεκάθαρα στις Ευρωεκλογές και το έκανε και σήμερα. Υποστήριξε τους υποψηφίους μας σε πολλές περιοχές σε όλη της χώρα. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και στο δεύτερο γύρο. Υπάρχουν δύο επιλογές. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που συσπειρώνεται πίσω από τον Μελανσόν που θέλει να καταστρέψει την οικονομίας και η δική μας επιλογή που θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ηρεμία και τις θέσεις εργασίας. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για την μετανάστευση, ένα μείζον θέμα για τη χώρα μας. Ο Μελανσόν είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας.”

Μελανσόν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να κερδίσει ο Εθνικός Συναγερμός

Από την Πλευρά του, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Μακρόν και για την προεδρική πλειοψηφία. “Το σίγουρο είναι ότι ο κύριος Ατάλ δεν θα είναι πρωθυπουργός” συνέχισε για να προσθέσει: Σε 24 ώρες είδαμε ότι άλλαξαν πολλά και έχουμε αυτήν την πολύ μεγάλη συμμετοχή που δείχνει ότι αποφύγαμε την μεγάλη παγίδα”. Παράλληλα, επεσήμανε την πολύ μεγάλη συμμετοχή των νέων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξουν τρεις υποψήφιοι. Όπως είπε, “αν ο υποψήφιος της αριστεράς είναι στην τρίτη θέση θα αποσύρουμε τον υποψήφιό μας και θα στηρίξουμε τον υποψήφιο που δεν θα είναι με την Εθνική Συσπείρωση“. “Σας καλούμε όλους να διατηρήσετε τη δυναμική σας, όλοι πρέπει να σπεύσουν ξανά στις κάλπες. Η Γαλλία και η δημοκρατία είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι” τόνισε.

Μακρόν: Καλεί σε συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον β’ γύρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα