Η θριαμβευτική επανεκλογή Πούτιν, οι φωνές για νοθεία και οι αντιδράσεις της Δύσης

Η θριαμβευτική επανεκλογή Πούτιν, οι φωνές για νοθεία και οι αντιδράσεις της Δύσης
Russian President Vladimir Putin speaks to supporters during a rally near the Kremlin in Moscow, Sunday, March 18, 2018. An exit poll suggests that Vladimir Putin has handily won a fourth term as Russia's president, adding six more years in the Kremlin for the man who has led the world's largest country for all of the 21st century. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) AP

Με ποσοστό 76,6% στη θέση του προέδρου και πάλι o Πούτιν. Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες. Καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση. Αντιδράσεις από Γαλλία για την Κριμαία

Στο 67, 4% η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές, το 76,67% με το οποίο εξελέγη ο Πούτιν είναι το υψηλότερο που εξασφάλισε ποτέ σε προεδρικές εκλογές.

Το ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από το 65% στο οποίο είχε φτάσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2012, την ώρα που το Κρεμλίνο είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τις προηγούμενες ημέρες να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό σώμα, ώστε οι εκλογές αυτές να έχουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Οι παραβιάσεις στις εκλογές αυτές ήταν εξάλλου σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή δύο φορές λιγότερες από αυτές που είχαν διαπιστωθεί στις εκλογές του 2012.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη φέτος για μια τέταρτη θητεία με ποσοστό 76,67% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της χώρας εδώ και περισσότερα από 18 χρόνια ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, κατάφερε στις εκλογές αυτές να πάρει τα υψηλότερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει ποτέ σε προεδρικές εκλογές και επίσης να εκλεγεί με υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μπροστά στους εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κρεμλίνο χθες, ο Πούτιν, ο οποίος θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2024, τη χρονιά που θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια, ευχαρίστησε τους Ρώσους, λέγοντας ότι βλέπει στην ευρεία αυτή νίκη του “την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού μας”.

Τα ποσοστά των αντιπάλων

Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, ο Πούτιν επανεξελέγη με τεράστια διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του, τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν, ο οποίος συγκέντρωσε μόνον 11,79% των ψήφων, ενώ ο έτερος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, συγκέντρωσε ένα 5,66% και η δημοσιογράφος που πρόσκειται στην φιλελεύθερη αντιπολίτευση, η Ξένια Σόμπτσακ, ποσοστό 1,67%.

Με την εκλογή του με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους του στην προεδρία και με διαφορά επίσης από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όπως και με μεγαλύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος από τις προηγούμενες εκλογές, ο Πούτιν καθιερώθηκε πλέον περισσότερο από ποτέ ως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Η τέταρτη αυτή θητεία του αναμένεται να είναι και η τελευταία του, καθώς ο ίδιος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος και μετά το 2024. Ειδικοί εκτιμούν ως εκ τούτου ότι τα έξι προσεχή χρόνια θα αφιερωθούν στην προετοιμασία ενός διαδόχου του.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητά του μετά το 2024, ο Πούτιν απάντησε: “Αστειεύεστε. Τί θα κάνω; Θα μείνω εδώ έως ότου φτάσω τα εκατό; Όχι”.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ ανέφεραν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία και αναμένεται να αναδείξουν και πάλι νικητή τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στο Βιετνάμ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψη που προγραμματιζόταν να κάνει στο Βιετνάμ σήμερα Δευτέρα εξαιτίας κάποιων «απροσδόκητων» λόγων, γνωστοποίησε το Ανόι, την επομένη των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

«Για απροσδόκητους λόγους, η επίσκεψη στο Βιετνάμ του υπουργού Εξωτερικών (της Ρωσίας) δεν θα λάβει χώρα όπως προβλεπόταν», ανέφερε ανακοίνωση της βιετναμικής διπλωματίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Λαβρόφ με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, τον Τσαν Ντάι Κουάνγκ.

Δεν έγινε κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από πλευράς Μόσχας.

Αντιδρά η Γαλλία για την Κριμαία

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε από τον δυτικό  κόσμο, ασκώντας έντονη κριτική στο γεγονός πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμπεριελήφθησαν και οι ψήφοι της Κριμαίας η οποία προσαρτήθηκε βίαια από την Ουκρανία. “Το να αμφισβητεί κανείς τα σύνορα έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο” ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η χώρα του ανησυχεί για την στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα ακριβώς τέσσερα χρόνια από την επέμβαση της Ρωσία στην Ουκρανία.

Συγχαρητήρια Κινέζου προέδρου

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τη Δευτέρα τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του την προηγουμένη στην προεδρία της Ρωσίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η σινορωσική σχέση βρίσκεται στο ζενίθ της κι αποτελεί κατά την άποψή του υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο ιστορικά» και αποτελεί «παράδειγμα» για «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, που θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισονομία και τη δικαιοσύνη», ανέφερε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κινέζος πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη και ο ίδιος το Σάββατο ομόφωνα αρχηγός του Κράτους από την κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/DW

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα