Εκλογές στη Βρετανία: Οι πέντε λόγοι που οδήγησαν στη νίκη τον Μπόρις Τζόνσον

Εκλογές στη Βρετανία: Οι πέντε λόγοι που οδήγησαν στη νίκη τον Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον AP

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με ξεκάθαρο μήνυμα, και σαφή στόχο αν και επικοινωνιακά αδέξιος κατάφερε να επιβληθεί άνετα

Με το Brexit πάνω από όλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προβάλει σήμερα ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ο οποίος του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Λίγες μετά τον θρίαμβο των Τόρις ο Guardian επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους λόγους που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

1. Πρώτα το Brexit

Το Brexit και η συνεχής αβεβαιότητα των πολιτών μετά από χρόνια συνεχόμενων διαπραγματεύσεων και παρατεταμένης αβεβαιότητας φαίνεται πώς επηρέασε το αποτέλεσμα, αφού ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε προεκλογικά πώς θα κάνει το Brexit πράξη, θα δώσει τέλος στον φαύλο κύκλο των διαπραγματεύσεων, έχοντας τη συμφωνία έτοιμη όπως δήλωσε. Αυτή η αποφασιστικότητα επέδρασε θετικά στους πολίτες που ζητούν λύση εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές.

2. Στοχευμένο μήνυμα

Οι Τόρις και ο Μπόρις Τζόνσον σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο επέλεξαν να μην ανοίξουν την ατζέντα των υποσχέσεων αλλά επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία προτάσσοντας το Brexit και την πρόσληψη αστυνομικών και νοσηλευτών. Από την άλλη πλευρά οι Εργατικοί είχαν αναφορές σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για παράδειγμα από την ευρυζωνική σύνδεση μέχρι τη συνταξιοδότηση των γυναικών χάνοντας έτσι -σύμφωνα με τους αναλυτές- τον βασικό στόχο που είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο εκλογικό σώμα.

3. Το προσεκτικό μανιφέστο

Μαθαίνοντας από τα λάθη της Τερέζα Μέι και του αποτελέσματος του 2017 οι Συντηρητικοί στο προεκλογικό τους μανιφέστο απέφυγαν τα μεγάλα λόγια και τις αμφιλεγόμενες υποσχέσεις, που θα μπορούσαν να γίνουν επικοινωνιακή σημαία από τους Εργατικούς. Από το προεκλογικό πρόγραμμα λοιπόν απουσίαζαν οι λεγόμενες “αντιδημοφιλείς” πολιτικές πέραν μιας μικρής περικοπής στο πρόγραμμα εθνικής ασφάλισης και μίας μικρής αύξησης των δημοσίων δαπανών. Μάλιστα στο μανιφέστο δεν υπήρχαν μόνο πράγματα που θα γίνουν και κάποια που δεν θα γίνουν όπως για παράδειγμα η μη επαναφορά του κυνηγιού της αλεπούς!

4. Οι Εργατικοί έμειναν σπίτι

Ένας ακόμη λόγος για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των Εργατικών να κινητοποιήσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους που είτε επέλεξαν την αποχή είτε ψήφισαν υπέρ του Brexit. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιφέρειες οι υποψήφιοι των Συντηρητικών βγήκαν πρώτοι χωρίς να έχουν καταγράψει κάποιο φοβερό ποσοστό αλλά το κατάφεραν λόγω της καθίζησης των αντιπάλων τους. Η καθίζηση αυτή έχει ήδη φέρει εσωστρέφεια στους Εργατικούς με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να δηλώνει πως δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος σε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

5. Ο λιγότερο δημοφιλής Κόρμπιν

Παρότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν απολάμβανε υψηλά ποσοστά αποδοχής από το κόσμο, με τα διεθνή μέσα να σατιρίζουν συνεχώς τον τρόπο που κινείται στη δημόσια σφαίρα, παρέμενε σταθερά πιο δημοφιλής καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τον αντίπαλό του Τζέρεμι Κόρμπιν κερδίζοντας τον έτσι στην προσωπική μονομαχία, χωρίς τα δύο debate που διεξήχθησαν να ανατρέπουν το σκηνικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα