Εκλογές στην Έσση: Βούλιαξε η Μέρκελ, θρίαμβος για τους Πράσινους

Εκλογές στην Έσση: Βούλιαξε η Μέρκελ, θρίαμβος για τους Πράσινους
Οπαδοί των Πρασίνων AP

Δέκα μονάδες κάτω το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Πανωλεθρία για το CDU της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Έσσης καταγράφουν τα exit polls.

Κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του καταγράφει το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Το κόμμα της Μέρκελ φτάνει μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση και για το SPD που συγκεντρώνει το 20% (πέφτει 10 μονάδες).

Μεγάλοι νικητές είναι οι Πράσινοι που ανεβαίνουν στο 19,5% καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 9 μονάδων, ενώ το ακροδεξιό AfD λαμβάνει το 12%, καταγράφοντας επίσης άνοδο σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπαδοί των Πρασίνων AP

 

Το FDP συγκεντρώνει το 7,5% και το αριστερό De Linke το 6,5%.

Η πιθανή συγκυβέρνηση

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι. Θα μπορούσε άρα να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων:

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείτο από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους.

Μετά την είσοδο της ακροδεξιάς του AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, το κόμμα με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια αποσπώντας ψήφους από το CDU.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα