Σομαλία: Θρήνος για τη “φωνή των πολλών”, τη δημοσιογράφο Χόνταν Ναλέγιε

Σομαλία: Θρήνος για τη “φωνή των πολλών”, τη δημοσιογράφο Χόνταν Ναλέγιε
Θύμα της επίθεσης στη Σομαλία η δημοσιογράφος Χόνταν Ναλέγιε Twitter (Farhan Jimale)

Μεταξύ των 26 νεκρών της επίθεσης των ισλαμιστών σε ξενοδοχείο παραθαλάσσιας πόλης της Σομαλίας, ήταν και η σπουδαία δημοσιογράφος Χόνταν Ναλέγιε, την οποία αποκαλούσαν "φωνή των πολλών". Ζούσε στον Καναδά και πρόσφατα μετακόμισε στη Σομαλία.

Το Σομαλικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (SJS) επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δύο δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των νεκρών της φονικής επίθεσης ισλαμιστών ανταρτών Αλ Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Κισμάγιου στη Σομαλία: η Σομαλοκαναδή Χόνταν Ναλέγιε και ο Μοχάμεντ Σάχαλ Όμαρ δημοσιογράφος του SBC TV στο Κισμάγιου.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για τους Σομαλούς δημοσιογράφους», σχολίασε ο Αμπντάλε Άχμεντ Μούμιν, γενικός γραμματέας του SJS.

Η Χόνταν Ναλέγιε, ο σύζυγος της οποίας επίσης σκοτώθηκε σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Σομαλία αφού έζησε για καιρό στον Καναδά. Σομαλικής και καναδικής υπηκοότητας είχε αναγνωριστεί για το έργο της υπέρ της ειρήνης και της ενότητας της Σομαλίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη.

Η 43χρονη δημοσιογράφος υπήρξε ιδρύτρια της μιντιακής πλατφόρμας Integration Tv όπου διηγούταν ιστορίες για τη ζωή στη Σομαλία και τη σομαλική διασπορά. Τα πιο πρόσφατα επεισόδια της Ναλέγιε ήταν αφιερωμένα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα της. Η γυναίκα αυτή άφησε τη Σομαλία μαζί με την οικογένειά της σε ηλικία 6 ετών και μετακόμισε στον Καναδά. Ωστόσο, η άτυχη δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών, αποφάσισε πρόσφατα να ξαναεπιστρέψει στην πατρίδα της τη Σομαλία.

Ο Σομαλός δημοσιογράφος του BBC Φαρχάν Τζιμάλε έκανε λόγο για μια «όμορφη ψυχή», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Αχμέντ Χασέν, δήλωσε ότι η Ναλέγιε ήταν «η φωνή των πολλών».

Οι Σεμπάμπ, η οργάνωση που ανέλαβε μέσω ανακοίνωσης την ευθύνη για την επίθεση, εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011 και στη συνέχεια έχασαν τα περισσότερα από τα άλλα προπύργιά τους. Από το Κισμάγιου αναγκάστηκαν να φύγουν το 2012. Το λιμάνι της πόλης ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση αλλά και δίαυλος για την εισαγωγή όπλων και άλλων παράνομων ειδών. Οι Σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη ορισμένα τμήματα της Τζούμπαλαντ, μιας περιοχής στη νότια Σομαλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα