Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Αγωνία για τα θύματα – Η επίθεση και ο ρόλος της βομβίστριας-καμικάζι

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Αγωνία για τα θύματα – Η επίθεση και ο ρόλος της βομβίστριας-καμικάζι
Από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Emrah Gurel

"Πάγωσε" ο κόσμος το απόγευμα της Κυριακής μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και άλλοι 81 τραυματίστηκαν.

Μία ισχυρή έκρηξη, παγωμένα βλέμματα, τρόμος και πανικός στην οδό Ιστικλάλ Καντεσί (Μεγάλη Οδός του Πέραν) κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα της Κυριακής (13/11) σημειώθηκε μία πολύνεκρη επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και άλλοι 81 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Όλα συνέβησαν σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και εμπορικότερους δρόμους της τουρκικής μητρόπολης, με τα πρώτα βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου να δείχνουν πολίτες να περπατούν αμέριμνοι όταν ξαφνικά ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Στα αμέσως επόμενα λεπτά επικρατεί πανικός, ο κόσμος τρέχει να ξεφύγει και οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για επίθεση που έχει σχέση με τρομοκρατία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη αποκλείστηκε και άμεσα έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη AP

Αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Ιστικλάλ Καντεσί AP Photo/Emrah Gurel

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη G20 σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ενέργεια να συνδέεται με τρομοκρατία, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε πως οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι “μια γυναίκα έπαιξε ρόλο” στην επίθεση, υπογραμμίζοντας πως οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

“Οι προσπάθειες να καταληφθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω τρομοκρατίας δεν θα φτάσουν στον στόχο τους, ούτε σήμερα, ούτε αύριο”, είπε κατά την πρώτη του τοποθέτηση και συνέχισε: “Το έθνος μας να είναι σίγουρο ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τους δράστες αυτής της ύπουλης επίθεσης και όσους κρύβονται πίσω από αυτή”.

Σχετικά με το αν η έκρηξη είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: “Ίσως θα ήταν λάθος να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες πληροφορίες που μας μετέφερε ο κυβερνήτης (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά) υπάρχει μια οσμή τρόμου εδώ“.

Αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Ιστικλάλ Καντεσί AP

Τον γύρο του κόσμου και του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες κάνουν μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολουθεί μια έκρηξη.

Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, ώστε να διακριβωθεί αν η έκρηξη συνδέεται με τρομοκρατία. Παράλληλα, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διέταξε την απαγόρευση στα ΜΜΕ οποιασδήποτε προβολής και μετάδοσης από το σημείο της έκρηξης.

“Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία”, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Τουρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίοςανέφερε πως μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες“, δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα