Ελεύθερος ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα

Ελεύθερος ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα

Απελευθερώθηκε ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Κατάντα, πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Ο ιορδανός ισλαμιστής Αμπού Κατάντα, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη και στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, απελευθερώθηκε από βρετανική φυλακή αργά χθες το βράδυ, κατ΄εφαρμογήν απόφασης βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι η κράτησή του χωρίς δίκη είναι παράνομη και ενώ η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την έκδοσή του στην Ιορδανία.

Ο Αμπού Κατάντα, 51 ετών, απελευθερώθηκε από την φυλακή υψίστης ασφαλείας Λονγκ Λάρτιν, στην κεντρο-δυτική Αγγλία. Θα τελεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό 22 ώρες το 24ωρο, θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι, δεν θα μπορεί να μεταβεί σε τζαμί, δεν θα έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ και κανένα μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Στον Ιορδανό, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι ετών στη φυλακή χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του, απαγορεύεται να συναντηθεί με 27 συγκεκριμένα άτομα, ανάμεσά τους και ο νέος αρχηγός της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να επιτύχει την έκδοσή του στην Ιορδανία, όπου καταζητείται για τη συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές ενέργειες και όπου έχει ήδη δικασθεί και καταδικασθεί ερήμην.

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωση του Αμπού Κατάντα στις 6 Φεβρουαρίου προκαλώντας κατακραυγή στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της έκδοσής του στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η έκδοσή του θα παραβίαζε τα δικαιώματά του για δίκαιη δίκη, διότι οι αποδείξεις που υπάρχουν εκεί εναντίον του αποσπάσθηκαν μέσω βασανιστηρίων.

Εάν εκδοθεί, "θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τους Ιορδανούς" για να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του ενώπιον της ιορδανικής δικαιοσύνης δεν είναι προϊόν βασανιστηρίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Τζέιμς Μπρόκενσάιρ θα μεταβεί σύντομα στην Ιορδανία για να συζητήσει το θέμα με τις ιορδανικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

SHARE:

24Media Network