Ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράν

default image

Συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και εκφράστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών

Τη βούληση να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων και για εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απηύθυνε, μάλιστα, πρόσκληση στον κ. Ζαρίφ να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνει στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του ιδίου του κ. Κοτζιά, ενώ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Επαφές και με το Νορβηγό ομόλογό του είχε ο Νίκος Κοτζιάς

Παράλληλα, την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Νορβηγίας σε ειδικούς τομείς συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Νορβηγός υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), Βιντάρ Χέλγκεσεν ( Vidar Helgesen) σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο μίας επισκόπησης της πορείας των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας, συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και τη διεύρυνση των συνεργειών στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο για διμερείς επαφές και ανταλλαγές.

Ο κ. Χέλγκεσεν ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Κοτζιά σχετικά με τη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα