Ένοχος επειδή δεν τον σταμάτησε

Ένοχος επειδή δεν τον σταμάτησε

Η Κίνα συνεχίζει τις εκδικητικές πρακτικές σε βάρος Θιβετιανών. Μοναχός καταδικάστηκε επειδή δεν εμπόδισε 16χρονο να αυτοπυρποληθεί. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει ταραχές

Ένας θιβετιανός μοναχός καταδικάσθηκε τη Δευτέρα στη νοτιοδυτική Κίνα σε κάθειρξη 11 ετών αφού κρίθηκε ένοχος "ανθρωποκτονίας από πρόθεση" μετά την αυτοπυρπόληση ενός άλλου μοναχού τον περασμένο Μάρτιο, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο μοναχός κατηγορούνταν, μαζί με άλλους δύο μοναχούς που θα εμφανιστούν την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου, ότι έκρυψε και στέρησε τις ιατρικές φροντίδες από τον 16χρονο μοναχό που είχε αυτοπυρποληθεί στις 16 Μαρτίου στη μονή Κίρτι, στην επαρχία Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα).

Ο 16χρονος μοναχός, το όνομα του οποίου ήταν Φουντσόγκ, αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τον έλεγχο που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση στο Θιβέτ. Ο θάνατός του προκάλεσε κινήματα διαμαρτυρίας και η θιβετανική μονή Κίρτι περικυκλώθηκε από την αστυνομία.

Ο μοναχός υπέκυψε στα εγκαύματά του λίγες ώρες αφότου αυτοπυρπολήθηκε κατά την επέτειο της έναρξης των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα, είχε ανακοινώσει η ένωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT), η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ήταν η δεύτερη φορά που ένας μοναχός αυτοπυρπολούνταν στην Κίρτι μετά τις αντικινεζικές ταραχές του Μαρτίου 2008 στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, οι οποίες ήταν οι αιματηρότερες στην περιφέρεια αυτή των Ιμαλαΐων εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.

SHARE:

24Media Network