Εντοπισμό ναρκών με τη βοήθεια βακτηρίων εξετάζει η DARPA

Ναρκοπέδιο

To project συνδυάζει τον προγραμματισμό με τη βιοτεχνολογία για την τροποποίηση του DNA των βακτηρίων. Αυτά τα επαναπρογραμματισμένα βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό διάφορων απειλών και μολυσματικών υπολειμμάτων

Η ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές και πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες που διενεργεί κατά καιρούς, παρά το γεγονός ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης μιλιταριστικών σκοπών. Καμιά φορά, όμως, από τα επιτεύγματα της βγαίνουμε κερδισμένοι και εμείς οι απλοί πολίτες αυτού του ρημαδοπλανήτη.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projects που τρέχουν αυτή την περίοδο είναι αυτό σε συνεργασία με τη Raytheon για τον εντοπισμένο ναρκών και γενικότερα θαμμένων εκρηκτικών με τη χρήση βακτηρίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο διαφορετικά βακτηριακά στελέχη που έχουν επαναπρογραμματιστεί γενετικά για να χωρίσουν την αποστολή σε δύο σκέλη. Η πρώτη ομάδα εντοπίζει τα εκρηκτικά, ενώ η δεύτερη αφήνει μια φωσφορίζουσα δέσμη που υποδεικνύει την ύπαρξη εκρηκτικών στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Σύμφωνα με τη Raytheon, το project συνδυάζει τον προγραμματισμό με τη βιοτεχνολογία για την τροποποίηση του DNA των βακτηρίων. Αυτά τα επαναπρογραμματισμένα βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό διάφορων απειλών και μολυσματικών υπολειμμάτων, και γι’ αυτό προσπαθούν να επεκτείνουν το project σε διαφορετικούς τομείς πλην του εντοπισμού εκρηκτικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται βακτήρια για τον εντοπισμό εκρηκτικών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η δυσκολία είναι σημαντικά μεγαλύτερη, διότι τα βακτήρια θα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους μέσα στο υπέδαφος και ταυτόχρονα να “ειδοποιήσουν” τα στελέχη στην επιφάνεια για να αφήσουν τη φωσφορίζουσα δέσμη τους.

Θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση για τον εντοπισμό αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων σε χώρες που βγαίνουν από εμπόλεμες καταστάσεις.

Πηγή: 

Techgear.gr

SHARE:

24Media Network