Επαναφέρει το Πακιστάν τη θανατική ποινή σε περιπτώσεις τρομοκρατίας

Επαναφέρει το Πακιστάν τη θανατική ποινή σε περιπτώσεις τρομοκρατίας

Μετά την τραγική επίθεση με την εκατόμβη νεκρών σε σχολείο της χώρας, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε πως επιστρέφει η θανατική ποινή για δράστες τρομοκρατικών χτυπημάτων

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε σήμερα την άρση του μορατόριου στη θανατική ποινή για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας, την επομένη της αιματηρής επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο της πόλης Πεσαβάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το δικαστικό σύστημα της χώρα προβλέπει ακόμη την ποινή της αφαίρεσης ζωής δι' απαγχονισμού, η οποία αν και επιβάλλεται από τα δικαστήρια δεν εκτελείται, αφού από το 2008 έχει τεθεί σε ισχύ μορατόριουμ που εμποδίζει τις εκτελέσεις πολιτών. Συγκεκριμένα η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει τους καταδικασθέντες σε θανατική ποινή στο Πακιστάν στους 8.000, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εξαντλήσει τα ένδικα μέσα προσβολής της απόφασης.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως ο Σαρίφ κατέληξε σ' αυτή την απόφαση παρά το γεγονός πως βρέθηκε και ο ίδιος μια ανάσα από τη θανατική ποινή, ως πολιτικός κρατούμενος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ. Μάλιστα, η κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν ακριβώς την ίδια κατηγορία, δηλαδή την συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανέφερε πως οι μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι εξαπέλυσαν την επίθεση στο σχολείο για παιδιά στελεχών των ένοπλων δυνάμεων στην πόλη Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, νωρίτερα σήμερα, δεν πρόβαλαν καμιά απαίτηση - απλώς άρχισαν να δολοφονούν παιδιά αμέσως μόλις μπήκαν στο κτίριο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν πήραν ομήρους αρχικά, άρχισαν να πυροβολούν στο χώρο υποδοχής», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υποστράτηγος Άσιμ Μπάτζουα, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πακιστάν: Τραγικός απολογισμός από την επίθεση σε σχολείο

Μαρτυρία-σοκ 16χρονου επιζώντα: Υποδυόμουν τον νεκρό. Ένας ταλιμπάν έψαχνε κάτω από τα θρανία και πυροβολούσε παιδιά

SHARE:

24Media Network