Επεισόδιο στα ανοιχτά της Κύπρου μεταξύ τουρκικού και ισραηλινού ναυτικού

Πλοίο του τουρκικού ναυτικού πλέει κοντά στο Yavuz
Πλοίο του τουρκικού ναυτικού πλέει κοντά στο Yavuz AP

Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία έπλεε το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, απαίτησε την απομάκρυνσή του.

Μια άκρως προκλητική ενέργεια από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, πολεμικό πλοίο της Άγκυρας διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στην Κύπρο και μάλιστα είχε τη σχετική άδεια πλεύσης από τις κυπριακές Αρχές.

Στο ισραηλινό πλοίο επέβαιναν ερευνητές καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, στο πλαίσιο ερευνών για τον αγωγό EastMed.

Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία εργάζονταν οι ερευνητές, απαίτησε την απομάκρυνση του πλοίου, όπως μετέδωσε πρώτο το δίκτυο Channel 13 και αναπαράγεται και από άλλα ισραηλινά Μέσα, όπως οι The Times of Israel.   

Μάλιστα, το εν λόγω περαστικό επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ.

Όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα, ο καθορισμός των ορίων της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί επισήμως. Όμως το Τελ Αβίβ παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, δεν υποχώρησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ
SHARE: