Επικίνδυνη κλιμάκωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή – “Στόχος” ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Διαβάζεται σε 3'
Επικίνδυνη κλιμάκωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή – “Στόχος” ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
Το Ισραήλ χτύπησε την πρεσβεία του Ιράν στη Συρία AP Photo SANA

Επικίνδυνοι οι χειρισμοί του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, με τα πλήγματα στη Συρία και τον βομβαρδισμό της πρεσβείας στο Ιράν. Ποιος ήταν ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε.

“Μπαρούτι” στην ήδη πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έβαλε το χτύπημα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν όλοι όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου, με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς.

“Κλειδί” για την επίθεση ωστόσο, στάθηκε η παρουσία υψηλόβαθμου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος και ανασύρθηκε νεκρός από την επίθεση.

Κατόπιν επικοινωνίας του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον Σύρο ομόλογό του, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε για “παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών”, ζητώντας να υπάρξει μια “σοβαρή απάντηση” εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του “θα απαντήσει αποφασιστικά” στο πλήγμα.

Η εν λόγω επίθεση έρχεται λίγες ημέρες ύστερα από τις πιο θανατηφόρες επιδρομές που έχει κάνει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες στο Χαλέπι, σκοτώνοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χεζμπολάχ και μεγάλου αριθμού Σύριων στρατιωτών.

Ωστόσο, αν και με λιγότερα θύματα, η επίθεση στη Δαμασκό είχε άλλη δυναμική.

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία
Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία AP Photo Omar Sanadiki

Γιατί στόχευσαν τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Τον θάνατο του Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί επικοινώνησαν πολλά τοπικά μέσα κι επιβεβαίωσε το ίδιο το Ιράν. Ήταν ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και η εν λόγω επίθεση -σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση- έγινε με σκοπό τη δολοφονία του.

Ο Ζαχεντί ήταν διοικητής της “Δύναμης Quds” των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο και ήταν ο βασικός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Είχε αναλάβει μεταξύ άλλων τις σχέσεις με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία.

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε μετά τη δολοφονία του Qassem Suleimani από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, ανέφερε το Axios.

Κλιμακώνεται σημαντικά η ένταση στη Μέση Ανατολή

Σχολιάζοντας την εν λόγω επίθεση, αναλυτής του BBC σχολιάζει το αυτονόητο. Το Ισραήλ δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των Ιρανών, αλλά και των συμμάχων τους, της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ήδη διεξάγουν πόλεμο εδώ στο βόρειο Ισραήλ και στο Λίβανο.

Αυτό είναι ένα μήνυμα από τους Ισραηλινούς ότι εννοούν σοβαρά να αυξήσουν την πίεση στους εχθρούς τους και εξετάζουν το γεγονός ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ δεν πιέζουν τόσο σκληρά όσο θα περίμεναν κάποιοι.

Αυτό είναι μια πρόκληση.

Βλέπουν αν πρόκειται να πιέσουν πίσω. Θα υπάρξει απάντηση, αλλά μπορεί να μην είναι η απάντηση που ίσως περιμένουν οι άνθρωποι.

Αντί για πυραύλους, μπορεί να είναι κάποιου είδους επίθεση στον κυβερνοχώρο – αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα