Εισβολή στη Συρία: Επιμένει ο Ερντογάν και ρίχνει “βολές” στο ΝΑΤΟ

Εισβολή στη Συρία: Επιμένει ο Ερντογάν και ρίχνει “βολές” στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η προέλαση του τουρκικού στρατού εντός των συριακών εδαφών συνεχίζεται κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και παρά τη συμφωνία των Κούρδων με τον επίσημο Συριακό στρατό για κοινή δράση, η Τουρκία συνεχίζει την προέλασή της επί συριακού εδάφους.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στην περιοχή αλλά και διευκρίνισε ότι δεν θα εισέλθει στη Μανμπίχ (Ιεράπολη, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας), τουλάχιστον επισήμως.

Ο Ερντογάν μάλιστα τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να επιστρέψει την πόλη στον αραβικό πληθυσμό ο οποίος, όπως τόνισε, είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Τόνισε επίσης με νόημα, απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ: Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ αλλά είμαστε και υπό την απειλή τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ΝΑΤΟ λοιπόν, σύμφωνα και με το άρθρο 5 του καταστατικού του, θα έπρεπε να μας στηρίζει. Είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες; Αλλη απάντηση δεν υπάρχει”.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στις παρυφές της πόλης.

Ο Eρντογάν δήλωσε δήλωσε επίσης ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή να αναπτύξει στρατεύματα στον τομέα ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας.

Τέλος, σε τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πέσκοφ τόνισε χαρακτηριστικά: “Ούτε να σκεφτόμαστε δεν θέλουμε την πιθανότητα σύρραξης Συρίας-Τουρκίας. Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία μέσω των δικών μας δυνάμεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα