Επίθεση ΗΠΑ με 59 πυραύλους σε αεροπορική βάση στη Συρία

Επίθεση ΗΠΑ με 59 πυραύλους σε αεροπορική βάση στη Συρία

Επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία, ως απάντηση στη χημική επίθεση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν στον Άσαντ. Διάγγελμα - κάλεσμα από τον Τραμπ προς όλα τα πολιτισμένα έθνη, να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ, για το τέλος της σφαγής στη Συρία και την τρομοκρατία κάθε μορφής. Αναστολή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, μετά την αντίδραση Πούτιν. Έξι νεκροί στρατιώτες, σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή της βάσης

Πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, της μεγαλύτερης στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, στα δυτικά της Χομς, εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η επίθεση αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρόσφατη χημική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και οι ΗΠΑ αποδίδουν στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε, ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν περισσότερους από 59 πυραύλους “Τόμαχοκ”, που εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross, που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

“Οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ”, σημείωσε.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ξεκαθάρισε, πως οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την άδεια της Ρωσίας. Πάντως, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ο αμερικανικός Στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις, με πολλαπλές συνομιλίες, ότι πρόκειται να βομβαρδίσει συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.

Έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Αναστολή της συμφωνίας με ΗΠΑ

Άμεση ήταν η απόφαση αναστολής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, από τη Ρωσία, που ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν “επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους” και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. “Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση “επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους”, βασισμένη σε “κατασκευασμένο πρόσχημα” και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ιράν κατήγγειλε ως “καταστροφικά και επικίνδυνα” τα αμερικανικά πλήγματα. “Το Ιράν καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ολάντ – Μέρκελ: Ο Άσαντ φέρει όλη την ευθύνη

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει “την πλήρη ευθύνη” για την επίθεση, τόνισαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. “Ο πρόεδρος Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα”, επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Πλήρης στήριξη από Βρετανία. Θετικά το βλέπει η Τουρκία

Την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ εξέφρασε η Βρετανία. “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων”, δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επίθεση και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν από τη μεριά του, ζήτησε τη “δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση”.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ζακ Ερό, δήλωσε, πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Άσαντ και ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν, να αποσαφηνίζουν την θέση τους. “Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά είναι προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους”, είπε.

 

“Κατανοητά” χαρακτήρισε τα πλήγματα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για μία “υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση”. “Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς, πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό”, δήλωσε.

Το Ισραήλ υποστηρίζει “πλήρως” τα αμερικανικά πλήγματα, τα οποία χαρακτήρισε “ισχυρό μήνυμα”, που πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Και η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει τις ΗΠΑ. “Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις, κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση”, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.

Ακόμη, όπως μετέδωσε η Arabiya TV, το Ριάντ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ “φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν”, είπε ξεκαθαρίζοντας, ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για την αμερικανική επίθεση.

Η Κίνα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά στη Συρία και στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στην διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα ανέκαθεν ήταν αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο για οποιοδήποτε λόγο και η θέση της χώρας σε αυτό παραμένει σταθερή.

Τραμπ: Όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν

Στο διάγγελμά του μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε:

“Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

 

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ”.

Ο συριακός στρατός θα απαντήσει. Ολοκληρωτική καταστροφή και νεκροί

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τόνισε, πως θα απαντήσει στα πλήγματα, συνεχίζοντας την εκστρατεία του για να “εξαλείψει την τρομοκρατία” και να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, έκανε λόγο για “κατάφωρη επίθεση”, που κατέστησε τις ΗΠΑ “εταίρο του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Ακόμη, ο διοικητής της επαρχίας Χομς δήλωσε, πως η αμερικανική επίθεση εξυπηρετεί τους σκοπούς των “ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων”, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους. “Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της δεν θα αλλάξουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αεροπορική βάση έχει “καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά”. Τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί. “Υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23”, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει να συνεχίσουν οι επιθέσεις

Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση, σχολίασε θετικά την αμερικανική επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Συμμαχία ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και “η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων”. 

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% σήμερα, μετά την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επίθεσης, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, αυξήθηκαν στα 56,08 δολάρια το βαρέλι, για να μειωθούν αργότερα στα 55,75 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 1,6%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν αρχικά στα 52,94 δολάρια το βαρέλι για να μειωθούν αργότερα στα 52,61 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 1,8%.

( Φωτογραφίες: Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP, Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP, Edlib Media Center, via AP, DigitalGlobe/U.S. Department of Defense via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα