Επίθεση στο Λονδίνο: Τα πλάνα της απαρχής του μακελειού

Επίθεση στο Λονδίνο: Τα πλάνα της απαρχής του μακελειού

Από "αδέσποτη" σφαίρα τραυματίστηκε πολίτης. 21 τραυματίες νοσηλεύονται σε ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση. Δείτε το ντοκουμέντο της αρχής του μακελειού στη Μπόροου Μάρκετ (Vid)

Ένας πολίτης που βρισκόταν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου δέχθηκε σφαίρα την ώρα που οι άνδρες της αστυνομίας πυροβολούσαν εναντίον των τριών δραστών.

Ο Mark Rowley, αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας παραδέχθηκε το γεγονός σε νεότερες ανακοινώσεις του, παρατηρώντας πως ο πολίτης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως οκτώ αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές εναντίον των τριών μακελάρηδων που σκότωσαν 7 άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά στο ανατολικό Λονδίνο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες.

 

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας τόνισε ότι οι αρχές είναι ολοένα και πιο πεπεισμένες ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τρία πρόσωπα, χρειάζεται ωστόσο να επιβεβαιωθεί εάν εμπλέκονται και άλλοι στον σχεδιασμό της. Σημείωσε δε πως οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν.

“Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου. Όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα”.

Πρόσθεσε τέλος πως παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, τα γιλέκα αυτοκτονίας που έφεραν πάνω τους οι δράστες, ήταν ψεύτικα. Η περιοχή του μακελειού έχει αποκλειστεί από τις αρχές, ενώ η παρουσία ενόπλων αστυνομικών στους δρόμους του Λονδίνου τις επόμενες ημέρες, θα είναι αυξημένη.

Χάρτης της περιοχής δράσης των τριών (Guardian):

Τα στοιχεία των δραστών δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, ούτε υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Το ντοκουμέντο της απαρχής του μακελειού:

Εν τω μεταξύ η Express έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που απέστειλε αναγνώστης, στο οποίο απεικονίζονται οι δράστες να εισέρχονται με ηρεμία στην Μπόροου Μάρκετ για να συνεχίσουν με το δεύτερο “σκέλος” της επίθεσης τους. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επενέβη μέσα σε οκτώ λεπτά από τη στιγμή που εκλήθη.

Σημειώνεται ότι χθεσινή επίθεση ήταν η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών όπου εμπλέκεται όχημα με το οποίο οι δράστες έπεσαν πάνω σε πεζούς σε γέφυρα του Λονδίνου.

Το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκαν 12 συλλήψεις υπόπτων που θα εξεταστούν σχετικά με το αν συνδέονται με τους δράστες της επίθεσης. Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Μπάρκινγκ, σε κοντινή απόσταση, σε σχέση με την επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.

Νέες έρευνες έγιναν σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, μια συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο, όπως μετέδωσε σήμερα φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Είκοσι ένας από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου βρίσκονται άλλωστε σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association επικαλούμενο την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως 48 τραυματίες της επίθεσης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως μετά τις δηλώσεις της Μέι η οποία ζήτησε “περισσότερο έλεγχο” στα μηνύματα μίσους που διακινούνται μέσω διαδικτύου, η Google ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί πιο στενά με τις αρχές για να διασφαλίσει πως “οι τρομοκράτες δεν θα έχουν φωνή στο διαδίκτυο”.

“Δουλεύουμε εντατικά για να βελτιώσουμε τον έλεγχο που κάνουμε σε σχέση με αυτό το θέμα. Προσλαμβάνουμε χιλιάδες άτομα για να ερευνούν τα εκατομμύρια μηνύματα που διακινούνται μέσα από τις πλατφόρμες μας για να βοηθήσουμε περισσότερο και να αποτελέσουμε μέρος της λύσης για αυτή την πρόκληση”, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο τεχνολογικός κολοσσός που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για το περιεχόμενο που κατά διαστήματα δεν έχει φιλτραριστεί.

Φωτογραφία: Dominic Lipinski/PA via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα