Επίθεση στο Λονδίνο. Μέι: Αρκετά ανεχτήκαμε τους τρομοκράτες

Επίθεση στο Λονδίνο. Μέι: Αρκετά ανεχτήκαμε τους τρομοκράτες

"Δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία" υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντέδρασε στη διπλή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους στο Λονδίνο λέγοντας πως τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν όπως ήταν και πως η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, τρεις δράστες οδήγησαν ένα βαν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια αποβιβάστηκαν από το όχημα, πήγαν πεζή στη γεμάτη κόσμο Μπόροου Μάρκετ και μαχαίρωσαν δεκάδες ανθρώπους. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών που έφθασαν στο σημείο μέσα σε οκτώ λεπτά αφότου δέχθηκαν την πρώτη κλήση.

Η Μέι ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.

Η επίθεση ήταν η τρίτη που έπληξε διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Βρετανία έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε συναυλία ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», δήλωσε η Μέι στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε καθώς η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτίθενται όχι μόνο βάσει προσεκτικά καταστρωμένων σχεδίων έπειτα από χρόνια σχεδιασμού και εκπαίδευσης, και ούτε καν ως μοναχικοί δράστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ίντερνετ, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο ωμά μέσα επίθεσης».

Η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης ανεστάλη σε ένδειξη σεβασμού, αλλά θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί στη βία να διακόψει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίος είπε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.

Ο πρώτος είναι η μάχη εναντίον της «ιδεολογίας του κακού» που εμπνέει τις επανειλημμένες επιθέσεις και την οποία χαρακτήρισε διαστρέβλωση του ισλάμ και της αλήθειας.

Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τις πλουραλιστικές βρετανικές αξίες που είναι ανώτερες από οτιδήποτε προσφέρουν οι «κήρυκες του μίσους».

Δεύτερον, δήλωσε η Μέι, χρειάζονται νέοι κανονισμοί για να μειωθεί ο χώρος που είναι διαθέσιμος στους εξτρεμιστές στο Ίντερνετ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει αυτή η ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να εκτραφεί. Ωστόσο αυτό ακριβώς προσφέρουν το Ίντερνετ και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο Ίντερνετ», δήλωσε η Μέι. «Είναι ανάγκη να δουλέψουμε με συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις για να καταλήξουμε σε διεθνείς συμφωνίες κανονιστικής ρύθμισης του κυβερνοχώρου».

Τρίτον, δήλωσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί ο εξτρεμισμός στη βρετανική κοινωνία.

Ο τέταρτος τομέας είναι η αντιτρομοκρατική στρατηγική, για την οποία η Μέι είπε ότι είναι ισχυρή, αλλά χρειάζεται να επανεξετασθεί υπό το φως της αλλαγής της απειλής.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως, αν χρειάζεται μια αύξηση στις ποινές κάθειρξης για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, προφανώς ακόμη και για τα μικρότερα, τότε θα γίνει.

Κανονικά εκλογές στις 8 Ιουνίου

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, υπογράμμισε το μεσημέρι της Κυριακής η  Μέι.

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: Andrew Matthews/PA via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα