Επιχειρεί να τα μαζέψει ο Λευκός Οίκος για το “ας εξολοθρεύσουν Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο”

Διαβάζεται σε 5'
Επιχειρεί να τα μαζέψει ο Λευκός Οίκος για το “ας εξολοθρεύσουν Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο”
ISTOCK

Ο Λευκός Οίκος επιμένει πως παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον σάλο για την ατάκα “ας εξολοθρεύσουν Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο”.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Καλιφόρνια μια αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπιζόταν την πολεμική σύγκρουση με το Ιράν και επιχειρούσε να εξηγήσει γιατί, κατά την άποψή του, το κόστος της αποτελεί «μικρό τίμημα» για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νεμπράσκα και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτικών της Καλιφόρνιας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε τα λεγόμενα του Τραμπ «παρανοϊκά και επικίνδυνα», ενώ η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, υποστήριξε ότι τέτοιες τοποθετήσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, απορρίπτει αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ δεν καλούσε το Ιράν να επιτεθεί σε αμερικανικές πόλεις. Σύμφωνα με την προεδρία, το νόημα της δήλωσής του ήταν ότι πόλεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν υπό απειλή εάν η Τεχεράνη αποκτούσε πυρηνικά όπλα.

«Ας χτυπήσουν το Λος Άντζελες, ας χτυπήσουν το Σαν Ντιέγκο»

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Νεμπράσκα για τη σύγκρουση με το Ιράν, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα σχετικά μικρό τίμημα μπροστά στην προστασία της χώρας.

«Είναι ένα μικρό τίμημα για να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλή, για να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή. Μπορούν να καταστρέψουν μια πόλη. Ας χτυπήσουν το Λος Άντζελες, ας χτυπήσουν το Σαν Ντιέγκο», είπε.

Η συγκεκριμένη αναφορά στις δύο πόλεις της Καλιφόρνιας προκάλεσε μάλιστα επευφημίες από τμήμα του ακροατηρίου.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν άμεσα αντιδράσεις στην Καλιφόρνια, με τον Γκάβιν Νιούσομ να κάνει λόγο για μια «επικίνδυνη –αν όχι προδοτική– δήλωση».

Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Κέντρο Αξιολόγησης Απειλών της Καλιφόρνιας να παρακολουθεί την κατάσταση, σε περίπτωση που ξένοι παράγοντες ερμηνεύσουν τα λεγόμενα του προέδρου ως «πρόσκληση» για επίθεση εναντίον της πολιτείας.

Πρόκειται για υπηρεσία που έχει ως αποστολή τον εντοπισμό και την πρόληψη απειλών ασφαλείας στην Καλιφόρνια.

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του δημάρχου του Σαν Ντιέγκο, Τοντ Γκλόρια.

Σε ανάρτησή του στο X ξεκαθάρισε ότι η πόλη του «δεν είναι παράπλευρη απώλεια», ζητώντας από τον Τραμπ να την αφήσει έξω από την «απερίσκεπτη πολεμική ρητορική» του.

Αντίστοιχα, η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, χαρακτήρισε επικίνδυνα τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πόλης.

«Ο ρόλος ενός προέδρου είναι να προστατεύει τη χώρα, όχι να την απειλεί ενεργά και να ενθαρρύνει επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών», ανέφερε.

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική προεδρία, ωστόσο, επιμένει ότι τα λόγια του Τραμπ παρερμηνεύτηκαν.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσουνγκ, έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση των μέσων ενημέρωσης, η οποία, όπως υποστήριξε, «δεν βασίζεται στην πραγματικότητα».

«Έλεγε ξεκάθαρα ότι αμερικανικές πόλεις θα απειλούνταν εάν δεν είχε σταματήσει τα πυρηνικά του Ιράν», έγραψε στο X.

«Η Αμερική είναι ασφαλέστερη χάρη στον πρόεδρο. Το Ιράν δεν έχει πυρηνικά, δεν έχει ναυτικό, δεν έχει αεροπορία και δεν έχει χρήματα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου, ο οποίος επιτέθηκε σε δημοσιογράφους που κάλυψαν τις δηλώσεις, απορρίπτοντας την ερμηνεία που έδωσαν σε αυτές ο Νιούσομ και άλλοι πολιτικοί της Καλιφόρνιας.

«Έλεγε ότι οι ΗΠΑ πολεμούν για να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ το Ιράν να αποκτήσει τη δυνατότητα να καταστρέψει το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο με πυρηνικό όπλο – κάτι που θα έκανε εάν είχε την ευκαιρία», ανέφερε ο λογαριασμός.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει σταθερά ότι η ανάσχεση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι οι συνέπειες που προέκυψαν από τη σύγκρουση αποτελούν αναγκαίο κόστος.

Γιατί Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο έχουν ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία

Οι δύο πόλεις που ανέφερε ο Τραμπ έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Το Σαν Ντιέγκο, περίπου 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μεξικό, είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Ναυτική Βάση του Σαν Ντιέγκο, που αποτελεί σημαντικό λιμένα για τον αμερικανικό στόλο στον Ειρηνικό, καθώς και η Naval Amphibious Base Coronado, βασικό κέντρο εκπαίδευσης των Navy SEALs στη δυτική ακτή.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται επίσης το Marine Corps Base Camp Pendleton, όπου εργάζονται και υπηρετούν δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί και πολίτες.

Περίπου 193 χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται το Λος Άντζελες, η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Λος Άντζελες και η έδρα του Space Systems Command της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Η μακρά κόντρα Τραμπ – Νιούσομ

Η νέα αντιπαράθεση δεν αποτελεί το πρώτο επεισόδιο στη δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Γκάβιν Νιούσομ.

Οι δύο πολιτικοί έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα για τη διαχείριση της Καλιφόρνιας, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λος Άντζελες.

Ο Τραμπ είχε στο παρελθόν κατηγορήσει τον Νιούσομ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε επεισόδια κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των επιχειρήσεων επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, από την πλευρά του, είχε κατηγορήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας» μετά την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού για την προστασία ομοσπονδιακών κτιρίων.

Η μεταξύ τους αντιπαράθεση είχε οξυνθεί ακόμη περισσότερο νωρίτερα φέτος, όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε δημοσίως στη δυσλεξία του Νιούσομ, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τις μαθησιακές δυσκολίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα