Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες. Στο ύψιστο επίπεδο κινδύνου παραμένει η κατάσταση συναγερμού

Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες. Στο ύψιστο επίπεδο κινδύνου παραμένει η κατάσταση συναγερμού

Παραμένει στο ύψιστο επίπεδο η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες σύμφωνα με νέες δηλώσει του προέδρου της χώρας, που τονίζει ότι οι αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μακελάρη που εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης (Pics)

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, μέχρι νεωτέρας.

"Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού", είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και οι τουριστικοί χώροι.

Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες. Στο ύψιστο επίπεδο κινδύνου παραμένει η κατάσταση συναγερμού

Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο, επισήμανε.

Μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Βελγίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στην περιφέρεια των Βρυξελλών, όπως και τα πανεπιστήμια, μια απόφαση «ιστορική» όπως τη χαρακτηρίζουν τα βελγικά μέσα επικοινωνίας. Το μετρό δε θα ανοίξει ούτε αύριο, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες σε επαγρύπνηση.

Νέα αξιολόγηση της επικινδυνότητας θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σ. Μισέλ ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Βελγίου δε συνέστησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, από αυτά που ισχύουν για την πόλη. «Υπολογίζουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δυσκολέψουν την οικονομική και επαγγελματική ζωή της πόλης», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός πριν από λίγο.

«Κάνουμε τα πάντα για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς το γρηγορότερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος παραμένει σοβαρός και άμεσος».

Συνεχίζει να καταζητείται ο Αμπντεσλάμ

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος», εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αδελφός του Μπραχίμ πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε ένα εστιατόριο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες. Στο ύψιστο επίπεδο κινδύνου παραμένει η κατάσταση συναγερμού

Γάλλος που ζούσε στο Βέλγιο, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ φέρεται να συνόδευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς. Στη συνέχεια διέφυγε με δύο ακόμη άνδρες προς το Βέλγιο.

«Ήταν ιδιαίτερα νευρικός» και «ίσως έτοιμος να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Καρίν Κουκελέ, δικηγόρος ενός εκ των ανδρών που ισχυρίζονται ότι βοήθησαν τον Σάλαχ να διαφύγει στο Βέλγιο.

Οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου «δεν μίλησαν και πολύ» στη διάρκεια της διαδρομής.

«Ο πελάτης μου φοβόταν πολύ», πρόσθεσε η Κουκελέ. «Ο πελάτης μου δεν έκανε λόγο για όπλα, αλλά για ένα μεγάλο γιλέκο» το οποίο φορούσε ο Αμπντεσλάμ, στο οποίο έκρυβε «μάλλον (…) μια ζώνη με εκρηκτικά ή κάτι παρόμοιο».

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες έρευνες, κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν την Παρασκευή εναντίον ενός υπόπτου που συνελήφθη στο Βέλγιο. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, όχι όμως και εκρηκτικά, όπως διευκρίνισε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εξάλλου η Τουρκία ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύλληψη ενός άνδρας βελγικής υπηκοότητας, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος είναι ύποπτος ότι συμμετείχε στις επιχειρήσεις αναγνώρισης των στόχων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Αυτό είναι το διαμέρισμα - κρυψώνα του 'εγκέφαλου' των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπνουλαχμίντ Αμπαούντ

Πόλη-φάντασμα οι Βρυξέλλες. Κλειστό μετρό και καταστήματα, ανθρωποκυνηγητό για μακελάρη ζωσμένο με εκρηκτικά

SHARE:

24Media Network