Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Διαβάζεται σε 2'
Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο
ISTOCK

Πυραυλικό χτύπημα δέχτηκε το ελληνόκτητο πλοίο «Ζωγραφιά» στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Επίθεση δέχθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (16/1), ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που έπλεε υπό σημαία Μάλτας.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «Ζωγραφιά», το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ διερχόταν χωρίς φορτίο στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού SALEEF της Υεμένης.

Συνεχίζει την πορεία του το πλοίο

Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίες προς το παρόν δεν επηρεάζουν την αξιοπλοΐα του πλοίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του πλοίου, 24 άτομα -όλοι αλλοδαποί- είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για τρείς υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας.

Το ZOGRAFIA (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ για το Ισραήλ. Συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ όπου θα γίνει εκτίμηση των ζημιών του.

Αυξάνονται τα πλήγματα στην περιοχή

Σημειώνεται πως η πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο έρχεται μια ημέρα από αυτή σε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε ανοιχτά των νότιων ακτών της χώρας, στον Κόλπο του Άντεν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση με πυραύλους, με στόχο αμερικανικό πλοίο.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην «επίθεση» κατά της Υεμένης θα αποτελέσουν στόχους. Η απάντηση στις «αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και τιμωρία».

Την ίδια στιγμή, άλλος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ότι η οργάνωση θα επεκτείνει τους στόχους της ούτως ώστε να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία. «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται προς το Ισραήλ για να το στοχεύσουμε· αρκεί να είναι αμερικανικό» είπε ο Nasruldeen Amer και πρόσθεσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα