Ερντογάν: “Ας αφήσουμε κάτω τα τσιγάρα και ας πίνουμε τσάι Ρίζε”

Ερντογάν: “Ας αφήσουμε κάτω τα τσιγάρα και ας πίνουμε τσάι Ρίζε”
Ερντογάν AP

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να μην επιτρέψει "ποτέ" τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων να παράγουν τα προϊόντα τους στην Τουρκία, καλώντας τους Τούρκους να πίνουν τσάι αντί να ατμίζουν.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να μην επιτρέψει “ποτέ” τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι καπνοβιομηχανίες “πλουτίζουν δηλητηριάζοντας τον κόσμο”.

“Μας ζήτησαν χώρο και άδεια για την παραγωγή (ηλεκτρονικών τσιγάρων). Δεν τους τις δώσαμε και δεν θα το κάνουμε”, τόνισε. Δεν διευκρίνισε όμως σε ποιες εταιρείες αναφερόταν.

“Θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία… Να πάτε να επενδύσετε αλλού”, πρόσθεσε.

Περίπου το 27% των Τούρκων ηλικίας άνω των 15 ετών κάπνιζαν τσιγάρο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 31%. Η πλειονότητα των καπνιστών είναι άνδρες.

Μολονότι το άτμισμα δεν είναι παράνομο στην Τουρκία, η αγορά ή η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων απαγορεύεται. Πολλοί πάντως αγοράζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης από το διαδίκτυο.

Ο Ερντογάν, ένας πιστός μουσουλμάνος γνωστός για την απέχθεια του για το αλκοόλ και το τσιγάρο, έχει καλέσει πολλές φορές τους Τούρκους να κόψουν το κάπνισμα και το ποτό. Το 2013 η κυβέρνησή του απαγόρευσε τις διαφημίσεις και τις χορηγίες προϊόντων καπνού και αλκοολούχων στην Τουρκία.

“Ας αφήσουμε κάτω τα τσιγάρα και ας πίνουμε τσάι Ρίζε”, είπε σήμερα ο πρόεδρος, αναφερόμενος στο τσάι της γενέτειράς του. “Δεν κάνω πολλές υποδείξεις αλλά ως πρόεδρος, λέω σ’ αυτούς που αγαπώ ότι είναι χαράμ”, δηλαδή “απαγορευμένο” από τη μουσουλμανική θρησκεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα