Ερντογάν για την επίσκεψη στην Αθήνα: “Είπαμε να τελειώσουμε με τις αερομαχίες στο Αιγαίο”

Διαβάζεται σε 3'
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Για την επίσκεψή του στην Ελλάδα μίλησε σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος ο Ερντογάν. Η θετική ατμόσφαιρα και οι αναφορές στις αερομαχίες στο Αιγαίο και την Παλαιστίνη.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε “πολύ θετική ατμόσφαιρα”, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των “γειτόνων του Αιγαίου”, ενώ έκανε λόγο για “τέλος των αερομαχιών”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα λέγοντας: “Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της ‘Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης’. Συζήτησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες”.

Ο Ερντογάν σημείωσε, δε, ότι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Θα θέλαμε να δούμε την Ελλάδα στο πλευρό της Παλαιστίνης (στην ψηφοφορία του ΟΗΕ), θα θέλαμε να μην είχατε απέχει”.

“Ας τελειώσουμε με τις αερομαχίες”

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και τις αερομαχίες στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: “Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Όσον αφορά τις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”.

Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή όπως η δική μας. Εμείς πλέον έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος.

Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα