Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Ράκα

U.S. President Barack Obama listens as he hosts a bilateral meeting with Turkey's President Tayyip Erdogan during the NATO Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales September 5, 2014.      REUTERS/Larry Downing   (UNITED KINGDOM - Tags: POLITICS) *** Local Caption *** NATO ZIRVESINDE BIR ARAYA GELEN ABD BASKANI BARACK OBAMA VE CUMHURBASKANI RECEP TAYYIP ERDOGAN
U.S. President Barack Obama listens as he hosts a bilateral meeting with Turkey's President Tayyip Erdogan during the NATO Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales September 5, 2014. REUTERS/Larry Downing (UNITED KINGDOM - Tags: POLITICS) *** Local Caption *** NATO ZIRVESINDE BIR ARAYA GELEN ABD BASKANI BARACK OBAMA VE CUMHURBASKANI RECEP TAYYIP ERDOGAN REUTERS

Κοινή δράση των αμερικανικών και των τουρκικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος προτείνουν οι ηγέτες των δυο χωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την ιδέα για την ανάληψη κοινής δράσης με την Τουρκία με στόχο την κατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του τη Δευτέρα από την Κίνα, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20, ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

"Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ράκα", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Κίνα με τον Ομπάμα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών.

"Είπαμε ότι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: 'Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οποιοσδήποτε τουρκικός ρόλος θα πρέπει να καθοριστεί σε περαιτέρω συνομιλίες.

"Αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Δεν ρισκάρουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το ΙΚ, το PKK, το PYD και το YPG θα εγκατασταθούν εκεί", πρόσθεσε.

Η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές και τις τρεις κουρδικές οργανώσεις που ο Ερντογάν ανέφερε στο τέλος: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στην νοτιοανατολική Τουρκία και οι δύο συριακές, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων (PYD) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Με την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη βόρεια Συρία η Άγκυρα επιδιώκει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της, αλλά και να αποτρέψει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG να επεκταθεί σε νέα εδάφη.

Ωστόσο οι μαχητές της YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν αποσπάσει με την υποστήριξη των ΗΠΑ τμήματα εδάφους από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ τώρα το Πεντάγωνο αναμένει ότι η πολιτοφυλακή αυτή θα βοηθήσει στην κατάληψη της Ράκας.

Η Τουρκία επιδιώκει εξάλλου τώρα να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για την ανάληψη του ελέγχου μιας λωρίδας γης σε έκταση περίπου 40 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη ανάμεσα σε δύο περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα ανατολικά και τα δυτικά και κατά του Ισλαμικού Κράτους στο νότο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα, Συρία
SHARE: