Ερντογάν – Ιμάμογλου: Μάχη μέχρις εσχάτων για το “στέμμα” της Κωνσταντινούπολης

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εκρέμ Ιμάμογλου Presidential Press Service via AP, Pool

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γνωρίζει καλά ότι στις εκλογές της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει αντίπαλο τον Μουράτ Κουρούμ αλλά τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για τον Τούρκο πολιτικό επιστήμονα Ερμαν Μπακιρτσί “ο χειμώνας έρχεται στην Τουρκία μόνο όταν χιονίζει στην Κωνσταντινούπολη”.

Υπερβολή, προφανώς, άλλωστε βρισκόμαστε σε προχωρημένη άνοιξη, ωστόσο η παρατήρηση αυτή έγινε για να σημειωθεί η σημασία που έχει η Κωνσταντινούπολη στην πολιτική σκακιέρα της Τουρκίας.

Να το πούμε με τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Η Κωνσταντινούπολη είναι το κόσμημα, ο θησαυρός για την Τουρκία”. Και με μεγαλύτερη σαφήνεια: “Οποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, έχει ολόκληρη την Τουρκία”.

Από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ανανεώσε για μία ακόμη φορά τη θητεία του με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2023 (αν και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση συνασπίστηκε εναντίον του), “σημάδεψε” στο καρνέ του τις δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2024.

Ο λόγος, απλός: Η νίκη του κεμαλιστή Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές του 2019 και η ανάληψη της δημαρχίας της μεγαλύτερης πόλης στην Τουρκία ήταν “καρφί” στο μάτι του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να χάνει. Και τα χρήματα (μαζί με τη δόξα) που παίζονται στην Κωνσταντινούπολη είναι πολλά.

Ο Τούρκος πρόεδρος προτίμησε μία υποψηφιότητα βαθιά πολιτική. Επέλεξε τον 48χρονο Μουράτ Κουρούμ, Κωνσταντινουπολίτη μηχανικό ο οποίος από το 2018 μέχρι το 2023 υπηρέτησε τον Ερντογάν ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Από τη στιγμή που το έπραξε, τον συνόδευσε σχεδόν παντού στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφιζόταν μαζί του, διαφήμιζε την πολιτική “πραμάτεια” του και έπαιξε τα ρέστα του έτσι ώστε το στέμμα της Πόλης να πέσει και πάλι τα χέρια του. Την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα προσευχήθηκαν μαζί στην Αγια Σοφιά.

Γιατί όμως ο Ερντογάν εκτίθεται τόσο πολύ; Αφενός γιατί στην Κωνσταντινούπολη εκκρεμούν πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά πρότζεκτ πολύ μεγάλης αξίας που ο δήμαρχος Ιμάμογλου δεν τα είδε με πολύ καλό μάτι. Αφετέρου ο Ερντογάν ξέρει καλά ότι αν ο δημοφιλής κεμαλιστής δήμαρχος επικρατήσει ξανά, τότε θα “ψηλώσει” τόσο πολύ πολιτικά που μάλλον θα γίνει αντίπαλός του για την επόμενη προεδρική κούρσα το 2028.

Θα αναρωτηθεί κανείς “μα καλά ο Ερντογάν δεν σκέφτεται να αποσυρθεί κάποια στιγμή;” Χρήσιμη ερώτηση, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι από τους πολιτικούς που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Και να αποσυρθεί (που λέει ο λόγος) προφανώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χάσει το AKP την προεδρία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιμάμογλου δείχνει πολύ επικίνδυνος αντίπαλος. Παρά τον πόλεμο φθοράς που του έκανε η κυβέρνηση Ερντογάν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο δήμο, ο δήμαρχος διατήρησε αναλλοίωτη τη δημοτικότητά του.

Στις, δε, δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά, σε άλλες με μικρή, σε άλλες με μεγαλύτερη διαφορά. Τα ερντογανικά χτυπήματα αντί να τον φθείρουν, μάλλον τον ενισχύουν. Και αυτό έχει την εξήγησή του σε μία πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη που σκέφτεται πολλές φορές πιο προοδευτικά από την υπόλοιπη Τουρκία.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές παραμένουν επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και το 2019 το AKP πάλεψε πολύ και κατάφερε, μέσω των προσβάσεών του στη δικαιοσύνη, να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές (στις οποίες επικράτησε και πάλι ο Ιμάμογλου). Δεν είναι αντίπαλος που μπορεί να υποτιμήσει κανείς, κάθε άλλο.

Ο Ιμάμογλου όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά επίσης ξέρει ότι μία ακόμη νίκη θα τον φέρει προ των ιστορικών ευθυνών του που σχετίζονται άμεσα με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο “βασιλεύει” από το 2003, εγκαθιδρύοντας μία από τις πιο ισχυρές ανελεύθερες δημοκρατίες στον κόσμο. Αν κάποιος μπορεί να τον στείλει στο σπίτι του, αυτός είναι ο Ιμάμογλου.

Καθόλου τυχαία το όνομα του δημάρχου της Πόλης “έπαιξε” και για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ομως ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου επέμεινε στη δική του υποψηφιότητα μέχρι το τέλος. Με τα γνωστά, θετικά για το AKP και απογοητευτικά για τους Κεμαλιστές, τελικά αποτελέσματα.

H μάχη της 31ης Μαρτίου όμως είναι μία τελείως διαφορετική μάχη...

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα