Ερντογάν ο προφήτης; Τέσσερις μέρες πριν μιλούσε για βόμβα στις Βρυξέλλες

default image

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει την Παρασκευή για επίθεση στις Βρυξέλλες, "προειδοποιώντας" την Ευρώπη για τη στάση της, καλώντας τη να δείξει "μηδενική ανοχή" στην τρομοκρατία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών πόλεων, μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 37 ανθρώπων. Η “προειδοποίηση” του έγινε πριν το πρόσφατο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη γειτονική χώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα σε πέντε μήνες.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει σε ομιλία του για τον εορτασμό της 101ης επετείου της Μάχης της Καλλίπολης στην παράκτια πόλη του Τσανάκαλε:

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η βόμβα που εξερράγη στην Άγκυρα να μην μπορεί να εκραγεί στις Βρυξέλλες, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη”, είχε αναφέρει, όπως είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Τα φίδια που κοιμάστε μαζί μπορεί να σας δαγκώσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τη σαφή αυτή την πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες χορεύουν σε ένα ναρκοπέδιο χωρίς να προσέχουν τίποτε. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι προσεκτικός και νόμιμος. Κάθε τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή μας και στην Τουρκία έχει ενωθεί κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη, πρωτίστως της Δύσης, ακόμη δεν μπορούν να έχουν μια πάγια στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις σημαίες του ΡΚΚ κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας και ούτως ή άλλως “φορτώνει” τις επιθέσεις που σημειώνονται στην Τουρκία, σε Κούρδους εξτρεμιστές, ακόμη και εκείνες που δεν αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Και στη συνέχεια, κατά την προσφιλή του συνήθεια, βομβαρδίζει τις πόλεις τους στα σύνορα με τη Συρία.

“Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους”, είχε άλλωστε πει ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την συμφωνία της Ε.Ε. με τη χώρα του για το προσφυγικό.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως “η δημοκρατία και η ελευθερία δεν έχουν πλέον καμία ισχύ στην  Τουρκία”, μετά την απόφαση του να διώκονται δημοσιογράφοι και δικηγόροι ως τρομοκράτες. Συγκεκριμένα είπε, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Τουρκία για τη θέση της δημοκρατίας και της ελευθερίας πως “αυτές οι λέξεις δεν έχουν πλέον καμία αξία για εμάς”. Αν μη τι άλλο, μια κυνική ομολογία.

Φυλακίζοντας δημοσιογράφος, φιμώνοντας κάθε ελευθερία

Σημειώνεται πως ο “Σουλτάνος” έχει κατηγορηθεί από τον Πούτιν και τη Ρωσία πως έχει αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με τους τζιχαντιστές, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Παρόλα αυτά, μετά την ανακοίνωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του “κατά της τρομοκρατίας”, δεν επιτέθηκε σε σημεία που ελέγχει το ISIS, αλλά μόνο εναντίον Κούρδων και βάσεων του PKK. Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την πρακτική του, με τον ίδιο πάντως να κάνει λόγο για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ζητώντας αλληλεγγύη και ενίσχυση από την πλευρά της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά συνεχίζει να καταπατά δικαιώματα Τούρκων και Κούρδων στα εδάφη της χώρας του. Η Τουρκία λαμβάνει χρήματα για να “αντιμετωπίσει” το προσφυγικό, ενώ στην πρόσφατη Συμφωνία δεν υπάρχει ούτε μισή αναφορά περί ανοχής της χώρας ως προς τα δίκτυα των διακινητών, παρότι ξεκινούν οι διαδικασίες ένταξης.

“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο” έχει δηλώσει ο ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά την επίθεση στην Άγκυρα σε συγκέντρωση αριστερών κομμάτων. Μια επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και Κούρδοι διαδηλωτές, ενώ το κράτος απέδωσε την ευθύνη στο PKK.

Διαβάστε ακόμα: Το κλείσιμο της Zaman και η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του κατήγγειλε επίσης πρόσφατα ότι “το σφυροκόπημα της συριακής επικράτειας από την Τουρκία συνεχίζεται. Το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης έχει λάβει πληροφορίες από κατοίκους της επαρχίας του Χαλεπίου σχετικά με πλήγματα του πυροβολικού εναντίον θέσεων των κουρδικών μονάδων κοντά στην περιοχή Αντ Ντάνα”. Χτυπήματα μέσα στο χρονικό διάστημα της “εκεχειρίας”.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε διπλή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 (τοπική ώρα) στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ, με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στη συνέχεια σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις και σε σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών με τους νεκρούς συνολικά να ανέρχονται σε τουλάχιστον, 26. Η πόλη και η χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Τα σύνορα του Βελγίου παραμένουν κλειστά.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, κρίνοντας ότι “δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε είναι Κούρδοι αυτονομιστές οι οποίοι στοχοθετούν την Άγκυρα, είτε οι δράστες των επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Βελγίου”.

“Οι στυγερές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δείχνουν ξανά ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να είναι μέθοδος ενός αγώνα για την ελευθερία, και για άλλη μια φορά υπογράμμισαν την ανάγκη να διεξαχθεί ένας κοινός αγώνας εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας”, ανέφερε ο Ερντογάν σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα