Ερντογάν: Πέταξε πάνω από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν – Η ανάρτηση στο Twitter

Ερντογάν: Πέταξε πάνω από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν – Η ανάρτηση στο Twitter
Ερντογάν: Πέταξε πάνω από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν Anadolu Agency via AFP

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ίδιος να πετά με ελικόπτερο πάνω από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, το πρωί της Τρίτης (09/08) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο πρόκειται να αποπλεύσει σήμερα, από το λιμάνι της Μερσίνας για την Ανατολική Μεσόγειο. “Θα χαιρετίσουμε τον απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας” δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το τουρκικό πλοίο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακρτή της Αττάλειας, όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια περιοχή, που βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο, όπως διευκρίνισε το Reuters.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως “δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν” για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χαρακτήρισε το Αμπντουλχαμίντ Χαν σύμβουλο της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα ενώ σημείωσε πως η χώρα διαθέτει έναν “σπάνιο στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο”.

Τα σενάρια

Το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του γεωτρύπανου θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ειναι οι Τούρκοι να στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα