Ερντογάν: Πιθανό δημοψήφισμα για τις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες

Ερντογάν: Πιθανό δημοψήφισμα για τις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες

O Ερντογάν τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα εγκρίνει μεταξύ άλλων και την επαναφορά της θανατικής ποινής

Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη χρονιά για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ , δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του προς τις Βρυξέλλες ότι πρέπει «να πάρουν μιαν απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια κίνηση που το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και δήλωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο μ' αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
SHARE: