Ευρωεκλογές: Μια δημιουργική συζήτηση με τους νέους, για το μέλλον μας

Διαβάζεται σε 6'
Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα INTIME

Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές στην Αθήνα είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει των ευρωεκλογών.

«Ψηφίστε! Αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε, στην κατάμεστη από μαθητές και φοιτητές αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, τη συζήτηση που είχε μαζί τους η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν να ετοιμάζονται για τις ευρωκλογές, στις οποίες -όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία- η συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά, η κ. Μέτσολα επέλεξε να απευθυνθεί σε αυτούς και να τούς δώσει βήμα, όπως άλλωστε πράττει και σε άλλες χώρες, καθώς στόχος είναι να αντιστραφεί αυτή η τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Το θέμα δεν είναι μόνον να ψηφίσετε, αλλά και να βεβαιωθείτε ότι οι ανησυχίες που έχετε βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτικών που ψηφίζετε και να τους φέρετε ενώπιον των ευθυνών τους» διαμήνυσε η κ. Μέτσολα, με τους νέους να τής απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με τις ανησυχίες και ζητήματα που τους απασχολούν· η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση, το προσφυγικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η ακρίβεια και ο πολιτισμός.

Μέσω αυτών, η κ. Μέτσολα εξέθεσε τις προτεραιότητες της ΕΕ το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και εστιάζοντας σε θέματα που έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή.

Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα INTIME

Αναφερθείσα στο υψηλό κόστος ζωής, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως «μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές, ενώ η αξία των συντάξεων έχει εξαφανιστεί». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να εστιάσουμε όλο το νομοθετικό μας έργο για να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Σε ερώτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κ. Μέτσολα απάντησε ότι η εκπαίδευση είναι ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας, με εξαίρεση το Erasmus για το οποίο, όταν γίνονται συζητήσεις για περικοπές, η ίδια καλεί να «μην το αγγίζετε». Η ίδια κάλεσε τους νέους να υποβάλουν τις ερωτήσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στους πολιτικούς της χώρας και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, και να αγωνιστούν για τις θέσεις τους.

Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα INTIME

Ερωτηθείσα για το ψήφισμα-καταδίκη της Ελλάδας για το Κράτος Δικαίου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους ζητήματα και ότι υπάρχει σειρά προϋποθέσεων για να ενταχθεί ένα κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό, παρέπεμψε στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, τονίζοντας ότι ζητούμε μια έκθεση για τις επιδόσεις της κάθε χώρας και βάσει αυτής συζητούμε τι πρέπει να κάνει. «Θα περιμένουμε την επόμενη έκθεση για να δούμε πώς θα έχουν προχωρήσει τα κράτη – μέλη» είπε, ενώ χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη νομοθέτηση για την επιστολική ψήφο και για την ισότητα στο γάμο.

Μένοντας στην ίδια θεματική, και εστιάζοντας κυρίως στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι ένας σοβαρός λόγος της πολιτικής της παρουσίας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε μνεία στη χώρα καταγωγής της, τη Μάλτα, όπου το 2017 δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια, καθώς ισχυροί παράγοντες της χώρας, που είχαν πολύ στενές σχέσεις με πολιτικούς, ήθελαν να τη φιμώσουν. «Έκτοτε δρομολογήσαμε νομοθετήματα για την ελευθερία των ΜΜΕ και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε και τους δικαστικούς σε αυτό το είδος των υποθέσεων. Τα πράγματα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν βελτιωθεί, ωστόσο πρέπει να είσαστε θαρραλέοι και να επιμείνετε στις αρχές και τις αξίες σας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι εσάς».

Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
Συζήτηση με μαθητές και φοιτητές είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα INTIME

Η κ. Μέτσολα ερωτήθη και για τις αμβλώσεις -ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η αντίθεσή της- παραπέμποντας και σε αυτή την περίπτωση σε συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο. «Είναι ένα πεδίο που αφορά συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά από τη στιγμή που εξελέγην το 2022, η δική μου θέση είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτή θα προάγω».

Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, έκανε λόγο για συμφωνία που επετεύχθη «με ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των συνόρων και της αλληλεγγύης». Όπως είπε, είναι εύκολο σε τέτοια θέματα να δίνεις απαντήσεις “άσπρο ή μαύρο”, αλλά «επιλέγω πάντοτε να είμαι στη μέση. Η συμφωνία που πετύχαμε διαπνέεται από μια ισορροπία. Δεν θέλω να είμαι κομμάτι μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεχνά πως πίσω από κάθε άνθρωπο υπάρχει μια οικογένεια».

Μιλώντας για τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας, σε συνδυασμό με τον υπερ-τουρισμό σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε πως «υπάρχει ο φόβος, αλλά η ΕΕ θα μας βοηθήσει να πάμε καλύτερα», σημειώνοντας ότι προσπαθεί να συνδυάσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. «Υπάρχει χώρος γι’ αυτό και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης RRF με κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την παιδεία και υγεία, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όσο μικρή και απομακρυσμένη κι αν είναι».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, η κλιματική κρίση, με την κ. Μέτσολα να εστιάζει σε μια σειρά από νόμους για την προστασία της φύσης, απευθύνοντας έκκληση να κατανοήσουμε τη σοβαρή κατάσταση και να συγκρίνουμε την τωρινή περίοδο με προηγούμενες δεκαετίες γιατί «είμαστε η τελευταία γενιά που πρέπει να κάνει κάτι». Πάντως, όπως κατέστησε σαφές, «θέλω όχι μόνο να προστατεύσουμε τη φύση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η ειρήνη πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα» είπε καταχειροκροτούμενη.

Κατέληξε, δε, με μια ακόμη προτροπή στους νέους, κάνοντας αναφορά στην επερχόμενη συναυλία των Coldplay στην Αθήνα: «Μην σταματάτε ποτέ να ρωτάτε πράγματα. Είστε το μέλλον και γι’ αυτό ακριβώς σας ζητούμε να ψηφίσετε. Ψηφίστε! Ξέρω ότι έχει συναυλία εκείνη την ημέρα, αλλά αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς».

Παρακολουθήστε την εκδήλωση με τη Ρομπέρτα Μέτσολα, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα