Εξαγωγή 47 τόνων πολεμικού υλικού από την Τουρκία στη Συρία: Παραβίασαν το εμπάργκο όπλων

Εξαγωγή 47 τόνων πολεμικού υλικού από την Τουρκία στη Συρία: Παραβίασαν το εμπάργκο όπλων
PHOTOGRAPH: MEDO HALAB/GETTY

Δημοσίευμα της Χουριέτ εκθέτει την τουρκική κυβέρνηση που διατείνεται πως δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια προς Σύρους αντικαθεστωτικούς

Εξαγωγή πολεμικού υλικού 47 τόνων, πραγματοποίησε η Τουρκία προς τη Συρία από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια προς Σύρους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά και της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο συντάκτης αναφέρει ότι αρχικά διαπίστωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ σχετικά με το παγκόσμιο εξωτερικό εμπόριο, από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία προς τη Συρία εξαγωγές πολεμικού υλικού 47 τόνων.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης γράφει πως απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για να λάβει την απάντηση ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι αναληθή.

Ακολούθως, ο συντάκτης αναφέρει πως διαπίστωσε ότι η πηγή των στοιχείων του ΟΗΕ είναι η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την τελευταία, τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε εξαγωγή πολεμικού υλικού 91.811 δολαρίων, τον Ιούλιο 83.462 δολαρίων, τον Αύγουστο 271.018 δολαρίων, τον Σεπτέμβριο 619.035 δολαρίων και τον Οκτώβριο 512.843 δολαρίων.

Ο συντάκτης σημειώνει πως με βάση τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας απηύθυνε σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παραμένει αναπάντητη εδώ και δέκα μέρες.

Τέλος, ο συντάκτης διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν η κυβέρνηση γνωρίζει τις εν λόγω εξαγωγές, αν η κυβέρνηση γνωρίζει ποιος είναι ο παραλήπτης, αν υπάρχει σκέψη να εμποδιστούν οι εξαγωγές αυτές και αν θα υπάρξει δικαστική έρευνα σχετικά με αυτούς που πραγματοποιούν την εξαγωγή πολεμικού υλικού, παραβιάζοντας το σχετικό εμπάργκο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: