Εξαλλος ο Πομπέο με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο AP

Η επίθεση εξαγριωμένων Ιρακινών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη αποδόθηκε από τον Μάικ Πομπέο στο Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται "να προστατεύσει και να υπερασπιστεί" τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από εξοργισμένο πλήθος την Τρίτη. "Αντιδράσαμε αμυνόμενοι στην επίθεση των πληρεξουσίων του Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες.

"Τώρα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη", έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές" στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

ADVERTISING

Ο Πομπέο "τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ", προστίθεται στο ίδιο κείμενο. Χιλιάδες Ιρακινοί, υποστηρικτές παραστρατιωτικών φιλοϊρανικών οργανώσεων, επιτέθηκαν νωρίτερα την Τρίτη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ενέργεια ενορχηστρωμένη από το Ιράν και ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να προστατεύσουν την πρεσβεία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ιράκ
SHARE:

24Media Network